Namninsamlingen #imaktenskorridorer, en gemensam protest mot sexuella trakasserier och ofredanden inom politiken, började som en Facebook-grupp.
Efter några dygn hade över 5 000 namnunderskrifter samlats in, med drygt 250 tillhörande vittnesmål om alltifrån olämpliga beröringar, kyssar och smek till rena våldtäkter.
1 641 kvinnliga riksdagsledamöter, ministrar, kommun- och regionpolitiker samt ungdomsaktiva, undertecknade också ett debattinlägg om #imaktenskorridorer som publicerades i lördagens Aftonbladet.
Bland dem finns också ett 15-tal norrbottniska politiker, övervägande majoriteten socialdemokrater.
En av dem är regionfullmäktiges ordförande Maria Stenberg, 51 år, och aktiv i drygt 25 år inom Socialdemokraterna.
– Varje kvinna har sin egen berättelse men generellt kan man säga att det har varit lätt att använda sig av sexistiska uttryck, ofta för att förminska kvinnors förmåga i politiken.
Det handlar mycket om språkbruket?– Det finns en jargong som tyvärr inte alltid är offentlig utan existerar bakom stängda dörrar. Min bild är att unga kvinnliga politiker blir mer utsatta och objektifierade på olika sätt, med kommentarer som ”Lilla gumman”, ”Snygg rumpa” och liknande.
Har du själv blivit utsatt?– Jadå. Jag var relativt ung när jag började inom politiken, det fanns män som tyckte att jag hade snygga ben till exempel.
Hur reagerade du då?– I dag skulle jag ”take no shit”, hugga av såna kommentarer väldigt snabbt. Men som ung det svårare att säga ifrån.
I vilka sammanhang?– Ofta partiinterna möten, konferenser, utbildningar och liknande. Tyvärr beror det också på vilka frågor som kvinnliga politiker är engagerade i. Kvinnor som står upp för aktivt jämställdhetsarbete och hbtq-frågor är mer utsatta.
Har det även handlat om värre ofredanden än ren jargong?– Tyvärr finns det tillfällen när man går över gränsen helt. Det kan vara händer under middagsbordet, klappar på rumpan med mera.
Hur tycker du att S i länet har agerat i frågan?– Jag har själv suttit i distriktsledningen och det som är bra nu, är att debatten är mycket mer öppen. Ingen kan längre gömma sig, ingen kan längre säga ”Det visste vi inget om”. Det har också antagits policydokument kring detta.
– Å andra sidan är ett politiskt parti ingen arbetsgivare, vilket innebär att partiet inte behöver ta ansvar på samma sätt.
Vilket är ditt råd till kvinnor i politiken som utsätts?– Berätta för någon i partiorganisationen. Då ska en process starta. Nolltolerans är självklart för S. Jag har själv både en dotter och ett barnbarn, helt horribelt att tänka sig att detta ska behöva fortsätta. Därför är kampanjen så himla bra. ”Take no more shit”, säger Maria Stenberg, socialdemokratisk regionråd i Norrbotten.
Även Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke har skrivit under uppropet.
– Jag har egna erfarenheter, mest från min tid i yrkeslivet (på SSAB, reds anm) som var en manlig värld.
Hur har du blivit utsatt?– Det handlar om män som tar sig rätten att röra vid min kropp, fast de inte har tillstånd. Inom politiken har jag i och för sig varit väldigt högt upp i rangordning, då besparas man en del sånt här. Men är du i beroendeställning blir utsattheten mycket värre.
Nu hoppas hon att namninsamlingar som #imaktenskorridorer leder fram till attitydförändringar.
– Vi måste säga ifrån när vi ser sånt här, även reglera det tydligt inom partierna. Exempelvis ska det finnas med i den kandidatförsäkran som man går med på när man ställer upp för Socialdemokraterna. Man måste vara tydlig med att S har nolltolerans för detta.
Yvonne Stålnacke tog också del av alla de berättelser som framfördes på Norrbottensteatern under söndag kväll.
– Man blir oerhört upprörd och ledsen när man får höra de här berättelserna.
Emilia Töyrä, socialdemokratisk riksdagsledamot från Kiruna, tycker att det är viktigt att delta i det som hon beskriver som en "massrörelse".
– Jag har fått möta sexistiskt maktspråk i riksdagen. Det värsta var vid ett utskottssammanträde, då två sverigedemokrater pratade grovt om vad vänsterkvinnor som fokuserar på jämställhetsarbete och invandring borde utsättas för, säger hon.