Extra: Stålnacke överväger att sluta

Yvonne Stålnacke (S) överväger att lämna sitt uppdrag som kommunalråd i Luleå i förtid – redan i slutet av 2017. "Jag har inte satt ned foten ännu", säger hon.

Yvonne Stålnacke på Pridefestivalen 2016.

Yvonne Stålnacke på Pridefestivalen 2016.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ, uppdaterad2016-08-15 12:51

Yvonne Stålnacke bekräftar till NSD att hon går i tankarna att kliva av kommunalrådsposten före valet.

– Det jag har funderat över i sommar är behovet av att nya får kliva in och att medborgarna har en bild av vilka som kommer att sitta i ledningen inför nästa mandatperiod, säger hon.

Men något beslut är inte taget, enligt Stålnacke själv.

– Jag behöver förankra det i partiet först.

Och hon framhåller att hon inte tänker sluta i närtid. Förmodligen blir det någon gång under slutet av 2017, eftersom processen med att utse en ny kandidat inför valet beräknas ta ungefär ett år.

Vad är det som avgör?

– Mycket vad partiet tycker. Är det lämpligt? Vilken process behövs för att få fram en kandidat för att ersätta mig? Det är sådana frågor, säger Yvonne Stålnacke.

Redan 2014 var Yvonne Stålnacke tydlig med att hon skulle kliva av efter den här mandatperioden och att hon då inte ska ha kvar några politiska uppdrag i kommunen.

– För mig är det självklart att det är sista mandatperioden. Jag blir pensionär, säger hon.

Om hon väljer att sluta redan innan valet gör hon precis som tidigare kommunalrådet Karl Petersen (S). Han lämnade sitt uppdrag innan valet 2014 med samma argument, att hans efterträdare skulle hinna arbeta före valet och bli varm i kläderna.

Yvonne Stålnacke är 62 år har varit kommunalråd sedan valet 2006 då hon tog plats bredvid Karl Petersen. Dessförinnan hade hon haft uppdrag som landstingsråd, en post hon lämnade 2004 efter att hon hade en annan uppfattning i BB-frågan än partidistriktet. Efter fem år som heltidsanställd politiker återgick hon till arbetet som stränggjutare på SSAB.

Men hon var dock snabbt tillbaka i politiken igen.

Hösten 2005 var hon den hetaste kandidaten att kliva upp bredvid Karl Petersen om S skulle göra ett bra val.

Hon säger att de tio åren som kommunalråd varit fantastiska.

– Det måste jag säga. Men det är också ett arbetsamt uppdrag, långa arbetsdagar och mycket kvällar och helger.

Är det ålder och hälsa något gör att du överväger att sluta tidigare?

– Nej, det är det inte. Men nog märker jag att jag är tröttare nu än när jag var landstingsråd. Man märker att man börjar bli äldre, säger Yvonne Stålnacke.

Thomas Olofsson, gruppledare för Liberalernas fullmäktigegrupp, säger att beskedet inte var oväntat.

– Jag förstår att hon vill ha tid att ägna sig åt familjen. Att vara kommunalråd är ett arbete där man jobbar dygnet runt, varje dag. Det är otroligt krävande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om