Extra möte om badhusprivatisering

Förslaget om en projekttävling runt Hertsö badhus dras tillbaka. Istället läggs nu tre förslag fram runt driften. Kommunalt, halvprivat eller helprivat.

BADARE. Stigbjörn Sundqvist badar på Hertsön tre gånger i veckan. Nu väntar beslut om badhuset ska privatiseras eller inte.

BADARE. Stigbjörn Sundqvist badar på Hertsön tre gånger i veckan. Nu väntar beslut om badhuset ska privatiseras eller inte.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ. UPPDATERAD2015-03-17 09:47

Det blir ingen projekttävling runt driften av Hertsö badhus. Fritidsnämnden drar tillbaka förslaget som skulle ge 100 000 kronor till alternativen och ytterligare 100 000 till vinnaren.

– Tanken var att jämföra med att bygga i egen regi. Men man måste ha bestämt sig först vilken upphandlingsform man ska ha, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef.

Enligt Bertil Bartholdson (V) ligger ekonomiska faktorer bakom beslutet.

– Det är som att lägga ut en massa pengar i förväg utan att veta om man ska satsa på den modellen, säger han.

Under ett extrainsatt möte i fritidsnämndens arbetsutskott under måndagen presenterades under måndagen istället tre förslag om hur badhuset på Hertsön ska drivas i framtiden. Antingen gör man en traditionell upphandling där kommunen låter någon bygga ett badhus och driver det.

– Ett mitt emellan alternativ skulle vara att någon annan bygger och äger och kommunen hyr in sin verksamhet där, säger Helén Wiklund Wårell.

– Det tredje alternativet är att någon både bygger och sköter om driften.

Förvaltningen har tittat på olika alternativ runt om i landet. Närmast till hands ligger Umeå där kommunen tagit tillbaka verksamhet som varit utlagd på en privat aktör. Anledningen är att ett långt kontrakt blivit för oflexibelt. På Ekerö utanför Stockholm har kommunen fått avbryta en upphandling av en privat aktör eftersom buden varit för få. I Tyresö har man slutit ett kontrakt med en privat aktör med ett långt kontrakt.

Bertil Bartholdson menar att det inte finns någon marknad att tala om.

– Det finns en enda privat operatör som driver badhus. Det är inte mycket till konkurrens. När det gäller bygget finns bara två eller tre som är aktuella, så det är inte heller så mycket, säger han.

På onsdag ska fritidsnämnden fatta ett beslut om en rekommendation till kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om