Halloween är relativt modernt i Sverige. I slutet av 1990-talet fick den amerikanska traditionen fäste på allvar och har därefter blivit en av årets mest kommersiella högtider, med "Trick or treat"-busande, spöken, pumpor och maskeradfester.
Men när firas Halloween, egentligen?
– Det råder både förvirring och frihet i Sverige. Många firar den 31 oktober, den amerikanska Halloweendagen, medan andra firar natten till Alla helgons dag. Vi kommer alltså se ungar som leker "Trick or treat" från nästa tisdag fram till fredag natt, säger antropologen och etnologen Gillis Herlitz, som har forskat länge kring folkliga sedvänjor och traditioner.
Vad tycker du själv?
– Jag har inga synpunkter, men jag förstår att fredagen är den roligaste festdagen för många. Det är fritt fram. När en sedvänja importeras, anpassas den till det nya landet. Samma med Mors dag, som firas långt tidigare i USA.
Får man fira Halloween samtidigt som Alla helgons dag?
– Nej. Halloween är en infantilisering av en festtradition som från början var djupt allvarlig. Därför bör man även i dag respektera de som har behov av att sitta i stillhet på en kyrkogård under Alla helgons dag. De har all rätt i världen att inte bli störda.
Är inte Halloween snarast ett kommersiellt jippo?
– Nja, jag vet inte. Folk tycker att det är roligt att klä ut sig, har sett det i så många filmer. Det har blivit en levande tradition även i Sverige.
Gillis Herlitz menar också att Halloween fyller en viktig existentiell och filosofisk funktion för yngre barn.
– Ett utmärkt tillfälle att prata om döden och skräcken inför den, eller kanske om sorgen efter en mormor som gick bort. Dessutom är Halloween en kreativ tradition, då barnen får klippa, måla och klistra och även vuxna får leka maskerad.
Däremot är inte Uppsalaforskaren överförtjust i trenden med exempelvis "mördarclowner".
– Inte ett dugg okej att skrämma människor så. Det har även förekommit att barn har kastat ägg mot kyrkdörrar eller smörjer in dörrhandtag med hundskit. Det är inte ett dugg roligt, säger etnologen och antropologen Gillis Herlitz.