Den parlamentariska landsbygdskommittén lade på tisdagen fram sitt slutbetänkande till regeringen och landsbygdsministern.
Där utpekas 23 kommuner med speciella utmaningar, bland dessa finns Norrbottenskommunerna Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur. Dessa ska få del av riktade åtgärder, som exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter och avskrivning av studieskulder – en norsk modell som utredarna sneglat på. 500 miljoner kronor ska avsättas till dessa åtgärder.
När det gäller utlokaliseringen av statliga jobb ska de 23 kommunerna finnas med i diskussionerna.
– Men vi säger inte att alla jobben ska gå till de här kommunerna, säger Johan Persson, ordförande i landsbygdskommittén.
Enligt Johan Persson har antalet statliga jobb i Stockholmregionen ökat med 10 000 sedan 2008.
– Vi vrider klockan tillbaka till 2008, säger han
Vilka jobb det handlar om framgår inte av betänkandet. Alla jobb behöver inte flyttas heller, enligt kommittén. Ska exempelvis polisen öka sin närvaro lokalt innebär det också att de statliga jobben ökar.
– Vi har inte pekat ut några myndigheter, säger Johan Persson.
Flera av förslagen siktar in sig på att förbättra samhällsservicen på landsbygden. Bland annat vill man i lag reglera bankernas ansvar för kontanthantering och säkerställa polisens lokala närvaro. Det ska också ställas krav på hur snabbt polisen ska vara på plats vid allvarliga brott.
En ny serviceorganisation för exempelvis Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten ska även byggas upp.
Totalt omfattar betänkandet 75 förslag. Bland annat ska universitet och högskolor ges uppdraget att öka tillgängligheten till högre utbildning i hela landet. Något som kan komma de 23 utpekade kommunerna särskit till gagn.
– Vi vill höja lägstanivån. Man ska kunna plugga till en högre utbildning var man än bor i landet, säger Persson.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) talar om en historisk dag.
– Det är ett mycket omfattande arbete som har gjorts. Jag uppfattar att kommittén är i stort sett enig om merparten av förslagen. Det borgar för möjligheter till en ny sammanhållen landsbygdspolitik i Sverige, säger han.
Nu ska betänkandet ut på remiss till en rad instanser, bland andra berörda kommuner.
Tanken är att regeringen under våren 2018 ska lägga en proposition i riksdagen.
– Men jag utesluter inte att en del av förslagen kan sjösättas redan under detta år, säger Sven-Erik Bucht.