Starkare grepp om byggandet i Luleå

Den politiska toppen i Luleå tar ett starkare grepp om framtidens byggande. Det sker genom en ny organisation med färre fritidspolitiker.

BYGGANDE. Skälet till kommunens nya organisation är att man vill styra byggandet i Luleå på ett tydligare sätt. Kommunstyrelsen ska få större strategiskt inflytande. Här arbetar en grävare på bostadsområdet Hällbacken.

BYGGANDE. Skälet till kommunens nya organisation är att man vill styra byggandet i Luleå på ett tydligare sätt. Kommunstyrelsen ska få större strategiskt inflytande. Här arbetar en grävare på bostadsområdet Hällbacken.

Foto: Göran Ström

LULEÅ. ny version2014-05-05 15:35

NSD har tidigare rapporterat om att Luleå kommun sett över stadsbyggnadsprocessen.

En tidigare förstudie visade på brister i denna.

– Vi hade stora brister i hur vi hanterade strategiska, långsiktiga frågor, säger Anne Karlenius, kommunchef.

Ett utskott

Det här ska nu åtgärdas genom att att stärka kommunstyrelsens styrning av långsiktiga stadsbyggnadsfrågor.

Kommunstyrelsen, som i dag har två arbetsutskott, ska i framtiden bara ha ett utskott, som tar hand om de stora utvecklingsfrågorna.

– Kommunstyrelsen ska ha ett tydligt ledarskap i samhällsutvecklingen och i de kommunövergripande strategiska frågorna, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) i ett pressutskick.

– Genom att stärka kommunstyrelsens roll så stärker vi även kommunfullmäktige, säger Anne Karlenius.

Kommunstyrelsen ska dessutom få stöd av ett nytt samhällsbyggnadskontor, som ska ligga under kommunledningsförvaltningen.

Men det ska inte bli dyrare för skattebetalarna.

– Tanken är att vi varken ska reducera eller öka bemanningen. Vi ska göra det här inom de befintliga ramarna, säger Anne Karlenius.

Dessutom skapas en stadsplaneringsnämnd och en stadsplaneringsförvaltning. I den sistnämnda hamnar nuvarande tekniska förvaltningen och större delen av stadsbyggnadskontoret.

Sedan blir det en bygg- och miljönämnd och en bygg- och miljöförvaltning, som ska sköta myndighetsfrågor, alltså tillstånd och tillsyner.

Kaj Hedstig (S), ordförande i dagens byggnadsnämnd, uppger att den nya organisationen leder till färre fritidspolitiker i Luleå.

– Det är inte meningen att man ska spara personal. Tjänstemännen ska inte beröras. Men det minskar antalet politiker, säger han.

Fördelar för Luleåborna

Bantningen av den politiska organisationen sker, enligt Hedstig, då dagens miljönämnd och byggnadsnämnd slås ihop.

Kaj Hedstig tror att förändringen innebär fördelar för Luleåborna. Till exempel genom att miljö- och bygglovsprövningar kan ske gemensamt.

Dessutom undviker man situationer som den på det nya bostadsområdet Hällbacken, där en ny gång- och cykelbro till Björkskatan prioriterades ner av tekniska nämnden samtidigt som stadsbyggnadskontoret säljer tomter till barnfamiljer.

Bron skulle underlätta barnens väg till skolorna på Björkskatan.

– Det är inte bra. Det viktigaste med den nya organisationen är att den skapar samordning, att man har ett antal människor som ser till hela kommunen, säger Hedstig.

Förändringarna är än så länge ett förslag, som ska förhandlas med facken. Kommunfullmäktige ska ta ställning i augusti, enligt planen.

Om allt går vägen ska den nya organisationen vara igång 1 januari 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om