Stålbad inom SSAB - 465 jobb bort

465 personer ska bort inom SSAB-koncernen.För Luleås del handar det om 20 jobb på tjänstemannasidan.

VARSEL. 20 tjänstemän ska bort vid SSAB i Luleå. Anläggningarna i Oxelösund och Borlänge drabbas betydligt hårdare.

VARSEL. 20 tjänstemän ska bort vid SSAB i Luleå. Anläggningarna i Oxelösund och Borlänge drabbas betydligt hårdare.

Foto: Pär Bäckström

Luleå, ny version2016-02-12 07:46

SSAB inleder i dag förhandlingar om att minska antalet anställda inom den nordiska verksamheten. Totalt kommer antalet anställda minska med högst 465 personer. Främst berörs de anställda i Oxelösund och Borlänge, men även Luleå kommer att beröras.

Vid SSAB finns tjänstemannafacken Unionen, Akademikerna och Ledarna. Siffran 20 har angetts av företaget, men inga specifika tjänster har pekats ut.

– Vi är mitt i förhandlingar och kan inte uttala oss om några detaljer ännu, säger Robert Johansson, ordförande för Akademikerna vid SSAB i Luleå.

Han tror inte att neddragningarna leder till en effektivisering.

– Vi är redan slimmade och kommer inte att uppnå en effektivisering, bara en minskning av lönekostnaderna. Det känns som att man gör det här för att blidka marknaden. Men marknaden borde för sin egen skull inse att personalreduktion inte alltid är lösningen. Vi borde satsa på effektivisering som leder till faktiska förbättringar, säger Robert Johansson

Medelåldern bland tjänstemännen vid SSAB är hög. 25-30 procent uppnår pensionsålern inom fem år. Det är oklart om företaget kommer att erjuda avgångsvederlag eller liknande.

– Vi vill undvika att folk sägs upp. Men vi får se vad SSAB lägger fram när vi börjar förhandla lokalt, säger Thomas Westman, ordförande för Unionen vid SSAB i Luleå.

De kollektivanställda i Luleå berörs inte av storvarslet inom SSAB. Däremot ses bemanningen över löpande.

– På kollektivsidan har vi sidan tidigare ett effektiviseringsprogram. När någon slutar eller pensioneras tittar vi på om de ska ersättas eller inte. Vi är oerhört tajt bemannade och har hög övertid. Det finns ingen preciserad siffra när det gäller kollektivsidan i Luleå, säger Tomas Karlsson, ordförande för IF Metall vid SSAB i Luleå.

Produktionen i Luleå är i dag prioriterad inom SSAB-koncernen.

– Vi har den masugn som är mest kostnadseffektiv i världen. Den ska köras på full fart medan andra orter ligger på en lägre produktionsnivå, säger Tomas Karlsson.

I Sverige gäller förhandlingarna framför allt de anställda i Oxelösund och Borlänge, men Luleå och koncernfunktionerna i Stockholm berörs. Totalt väntas antalet anställda i Sverige minska med högst 415 personer (265 tjänstemän och 150 arbetare).

De förhandlingar som inleds i Finland avser främst tjänstemän i Brahestad, Tavastehus och Helsingfors. Totalt väntas antalet anställda minska med högst 50 personer.

SSAB:s ambition är att samtliga förändringar ska vara genomförda och kommunicerade senast under april månad, så att de nya organisationerna kan träda i kraft i maj.

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget är personalneddrageningen en del av synergieffekter efter samgåendet med finska Ruukki, men innebär även ytterligare effektiviseringar.

2009 varlsades 1 200 personer i SSAB koncernen. I Luleå slutade det den gången med en neddragning på cirka 150 tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om