Fallande malmpris plågar Northland

Northland Resources behöver mer pengar – en dryg miljard inom ett par veckor.

PrisRas. Produktionen  går bra för Northland men malmpriset har rasat.

PrisRas. Produktionen går bra för Northland men malmpriset har rasat.

Foto: K-L Sundqvist

Luleå. Ny version.2014-06-10 10:16

Det kapitalbehov på 150 miljoner dollar (USD) som gruvföretaget i november ansåg sig behöva har vuxit till 200 miljoner dollar. I svenska kronor: cirka 1,3 miljarder.

Det brådskar också tidsmässigt.

"Med tanke på den nuvarande likviditetssituationen planerar bolaget att presentera en finansieringslösning vid slutet av juni 2014" skriver bolaget i den finansiella information som gick ut i dag.

Anledningen till att det ekonomiska läget nu förändrats till det sämre är fallande malmpriser.

– När styrelsen gjorde sin prognos över kapitalbehovet var malmpriset 130 dollar per ton. I dag är malmpriset 94 dollar per ton, säger Jonas Lundström, kommunikations- och IR-direktör i Northland Resources.

Produktionen vid gruvan i Kaunisvaara har under vintern fungerat planenligt. Samtidigt har en ny produktionslinje förberetts.

– Vi har allt på plats för linje 2 och kan dra igång den inom kort. Med den igång sjunker vår produktionskostnad till 80 dollar per ton, säger Jonas Lundström.

Anton Löf, mineralanalytiker vid Raw Material Group (RMG), tror på en vändning vad gäller malmpriset – men är försiktig vad gäller tidpunkten för vändningen.

– Tillfälligt kan malmpriset gå ned under 90, men knappast under 85. Långsiktigt ska malmpriset ligga i spannet 100-120 dollar per ton som ett årsgenomsnitt, säger Anton Löf.

Malmprisets svängningar är ofta både stora och oväntade. Det kan kortsiktigt påverkas av det kinesiska nyåret och brasilianska regnperioder vilket gör att det ofta är lägre under första halvåret. Men långsiktigt påverkas det av den totala världskonsumtionen.

– Det blir allt färre fattiga i världen och allt fler som har pengar att konsumera. När vi konsumerar mer behövs mer metaller för att bygga bussar, kylskåp med mera, säger Anton Löf.

Mer metaller, kräver nya gruvor. Det håller på sikt upp malmpriserna eftersom produktionen där är betydligt dyrare på grund av kapitalkostnaderna.

Jonas Lundström, Northland, hoppas och tror både på en vändning för malmpriset och en lösning på krisen.

– Vår utgångspunkt är att vi ska klara den här finansieringen. Det måste vi tro på, säger Jonas Lundström.

En försäljning av den brytningsklara fyndigheten i Hannukainen har tidigare nämnts som en möjlighet för Northland att få in pengar.

– Med lägre malmpriser så är den svårare att sälja. Men vi har aldrig sett en försäljning av Hannukainen som en avgörande del av vår totala finansiering, säger Jonas Lundström.

Northlandkrisen i korthet

Maj 2013 – konsortiet Norrskenet räddar konkurshotade Northland som beviljas rekonstruktion

Juli 2013: VD Karl-Axel Waplan lämnar sitt uppdrag.

November 2013 – styrelsen meddelar att bolaget behöver få in 150 miljoner dollar för den långsiktiga finansieringen under våren 2014.

Mars 2014 – Northland tecknar ett kortsiktigt obligationslån på 60 miljoner dollar för att förlänga tidsfristen.

Juni 2014 – Malmpriset sjunker och Northland behöver före slutet av månaden ytterligare 50 miljoner (nu totalt 200 miljoner dollar) till den långsiktiga finansieringen .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om