Vi besöker en bilhall med anor

Far och son väcker nytt liv i det gamla AGA-huset som byggdes redan på 1940-talet. "Jag har en vision, men känner mig motarbetad av Luleå kommun", berättar fastighetsägaren Jan Nilsson.

Anton Karlsson är en av aktörerna som har väckt nytt liv den gamla AGA-fastigheten vid Lulsundet. I somras klev han in i den tuffa begagnade bilbranschen.

Anton Karlsson är en av aktörerna som har väckt nytt liv den gamla AGA-fastigheten vid Lulsundet. I somras klev han in i den tuffa begagnade bilbranschen.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå kommun2020-02-22 08:00

Det var mitt under ett brinnande världskrig som AB Luleå syrgasverk lät bygga sin anläggning intill Lulsundskanalen. Den röda tegelbyggnaden kom att stå övergiven i ett helt år i väntan på en maskinleverans från Tyskland. 

Under rubriken "Syrgasverket i Luleå färdigt" rapporterar Norrbottens-Kuriren den 17 april 1934 att maskineriet har testats med gott resultat. "Färdigställandet av verket anses ha stor betydelse för norrbottnisk industri. Förbrukningen av syrgas är i nuvarande högkonjunktur stor", står det i texten.

Det var en profetia som visade sig stämma. Genom åren har anläggningen byggts ut flera gånger innan AGA till slut övergav den 2008.

Jan Nilsson, 56, och Christer Jonsson driver ett flertal fastighetsbolag i Luleå. Det tog ett par år innan duon lyckades genomdriva affären i Lulesundet.

– Fastigheten har potential. Läget är perfekt. Husen ligger fullt synliga från en av Luleås mest trafikerade vägar. Det har tagit oss flera års arbete, men nu är vår vision på väg att bli verklighet, berättar Jan Nilsson.

Det handlar om tre industribyggnader. I det första tegelhuset huserar Bramik Bygg AB, medan det andra används som lager.

Det tredje huset har genomgått en totalrenovering. Invändigt har allt rivits och byggts om. Huset har fått en ny upplyst fasad.

Det är här sonen och den före detta elektrikern Anton Karlsson, 24, satsar på att förverkliga sin dröm – att slå sig fram som en oberoende bilhandlare.

–  Jag har fått bilintresset från pappa Jan, men jag är mer inne på moderna bilar. Det känns rätt att ge sig in i bilbranschen, även om jag kanske kunde ha haft bättre tajming. De senaste åren har bilhallar vuxit upp som svampar i Luleå. Det känns som om det kommit en ny aktör varje månad, men jag tror stenhårt på min affärsidé.

I affärslokalen trängs sportbilar med en mängd veteranbilar av det exklusivare slaget. Inte alla fordon är till salu.

Jan Nilsson och Christer Jonssons stora intresse i livet är nämligen veteranbilar och då framför allt så kallade amerikanare. Jan bara skakar avvärjande på huvudet över frågan om antalet.

– Jag blir som förälskad i bilarna. Det är därför jag har så svårt att sälja dem. Egentligen är jag en usel bilhandlare.

Han visar upp en 1960 års Cadillac Eldorado Biarritz som tillverkades i 1.285 exemplar. Den helrenoverade ljusblå bilen har i dag en prisbild som ligger kring två miljoner kronor.

De två kompanjonerna har byggt en komplett anläggning för veteranbilar. Förutom en utställningshall finns också verkstäder, rekond- och tvätthallar samt personalutrymmen.

–  Det hade kunnat bli en arbetsplats för sju-åtta personer om bara kommunen visat förståelse. Helst skulle vi vilja skapa en mötesplats för motorintresserade. En tanke är att öppna ett fik på våningen ovanför bilhallen. 

Insamlandet av nostalgiskyltar från amerikanska bilmärken har redan pågått en tid. I ett hörn står en soffa som är tillverkad av bakändan från en 53 års Cadillac.

Luleå kommun säger nej till ytterligare utbyggnad.

– Vi vill bygga en bilhall till som skulle ligga mot tomtgränsen, men kommunen anser att den skulle hamna på "prickad mark". Jag har all förståelse för att lagar måste följas, men i det här fallet finns inget hållbart skäl. Det skulle ligga intill ett berg och utan att någon granne påverkas av verksamheten. Vi har överklagat avslaget.

AB Luleå syrgasfabrik

På 1940-talet användes syrgas inom industrin vid bland annat svetsning. I pappersindustrin har syre använts för att bleka pappersmassa.

Luleå syrgasfabrik var en del i en större koncern med anläggningar i Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Sollefteå där också huvudkontoret låg.

På 1950-talet blev företaget ett dotterbolag till AGA och bytte namn till Norrlands gas AB. 

Det är i dag flera år sedan gastillverkning upphörde i Luleå, men AGA finns fortfarande kvar på Bergnäsets industriområde. 

Karta: Logementet AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!