Skolchefen Maarit Enbuske uppger att man inom förvaltningen förberett sig på att ett sådant besked skulle kunna komma och rektorerna samlades direkt efter regeringens besked. Luleå kommun kommer att följa regeringens rekommendation. Utgångspunkten är att undervisningen ska vara så lik den vanliga undervisningen som möjligt.
– Målsättningen är att det ska vara så normala dagar som möjligt. Till exempel kan man tänk sig att lektionerna ska börja enligt schema och att man då har tillgång till sin lärare i börja via Teams och där finns möjligheten att inleda med att prata via video. Så vi har alla tekniska möjligheter har vi, men det gäller att ställa om undervisningen, säger Enbuske.
Kommer man att kunna ha lika fullvärdig utbildning som tidigare?
– Helt fullvärdig går det någon inte att göra. Vi kan till exempel inte ha idrottslektioner på samma sätt via distans och inte heller kanske alla yrkesprograms praktiska delar som man behöver göra för att lära sig så det blir nog mer teori i de delarna just för den här tiden vi har framför oss. Vi vet inte heller hur länge det kommer att vara. Men allt går säkert inte att göra på samma sätt eller på samma sätt.
– Ministern var väldigt tydlig med att det är studier som gäller. Det är inte att vara hemma bara. Så det är det rådet vi följer och försöker skapa så bra som möjligt.
Har ni förberett för att de eventuellt blir stänga låg och mellanstadieskolor?
– Där sa man idag att man kommer att hålla öppet så länge som möjligt utifrån det här med omvårdnad. Där blir det också svårare att ha hemundervisning. Det är helt klart svårare eftersom inte alla har datorer och de är inte heller lika datorvana, säger Enbuske.
Gymnasiechefen Eva Lindbäck uppger att man har en infrastruktur som fungerar.
– Nu handlar det om att lägga allt annat åt sidan, eller det har vi gjort för flera dagar sedan, för att kunna rigga för att hålla igång så mycket bra undervisning som vi kan utan att träffas. Redan idag så jobbar lärare med mycket distansteknik så att elever kan ta del av material hemma. Men det är klart att man inte kan göra allt på distans. Vi har också yrkesutbildningar och där vi behöver tänka till på hur vi gör på bästa sätt.
– Visst kommer vi att stöta på en del svårigheter, men vi har en god kapacitet och vi har duktiga lärare och skolledare som kommer att ta sig an den här på allra bästa sätt.