Svaret från socialnämnden

"Självfallet ska man titta på möjligheten att byta boende, det är vad jag spontant reagerar på", säger Fredrik Hansson (S), socialnämndens ordförande i Luleå.

Sixtens brev till ansvariga i Luleå kommun.

Sixtens brev till ansvariga i Luleå kommun.

Foto: Monica Olofsson

Luleå kommun2019-12-02 05:00

Han kan inte uttala sig i Sixtens ärende eftersom han inte är insatt i hans fall men säger att det finns riktlinjer för hur boenden ska försöka anpassas för individen.

– Det är viktigt att personer känner att de kan ha ett socialt umgänge med jämlika förutsättningar, säger han.

Han säger att det kan vara så att Örnen haft bäst kompetens för Sixtens behov och att han då blivit placerad där.

– Det kan ju också vara så att det var där det fanns en plats ledig när Sixten blev placerad där. Men man försöker anpassa och se till önskemål. Har det funnits missnöje hela tiden så tänker jag att man måste kunna hitta en annan plats. Sen kan det också vara så att människor inte varit dementa när de placerats men sedan blivit det. Vi brukar se till att placera dementa och icke-dementa för sig eftersom de har olika behov, säger Fredrik Hansson.

Han säger att kommunen har en äldreplan som de ska följa och att det gör enkäter för att ta reda på vad de äldre och deras anhöriga tycker om äldreomsorgen.

– Det är något som görs på varenda enhet och varenda boende. Vi har 89 procents helhetsnöjdhet. Man vill alltid sträva efter att nå 100 procent, det kanske är omöjligt att alltid nå, men är det någon som är missnöjd så tittar vi på det. Man vill ju gärna ligga bäst till i hela landet men att nå dit är en lång resa och innebär stora utmaningar, säger Fredrik Hansson.

Fredrik Hansson, socialnämndens ordförade.
Fredrik Hansson, socialnämndens ordförade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!