Superbåten Vilja har gått på grund

Luleås superbåt har gått på grund.

Vilja invigdes i augusti i år.

Vilja invigdes i augusti i år.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå kommun2019-09-27 12:16

Det var på torsdagsmorgonen som Vilja gick på grund. Enligt Mikael Rönnbäck, driftchef för bogserbåtar i Luleå hamn, skedde olyckan cirka 20 meter utanför farleden. 

– I samband med assistans av en stor kolbåt hamnade Vilja lite utanför den muddrade farleden som i det området snabbt grundar upp. Det gjorde att propellerbladen fick sig en smäll. 

Vilja kunde styras tillbaka till hamnen utan hjälpmedel men står sedan torsdagsmorgonen i hamnen utan att vara i drift. 

Det var i augusti i år som Vilja döptes och invigdes i Luleå hamn. Det är en av de starkaste bogserbåtarna i Sverige med en dragkraft på 100 ton och den första bogserbåten som Luleå hamn har fått på 20 år. Vilja kostade 160 miljoner kronor och byggdes vid varvet Gondan i Figueras i Spanien. Bogserbåten har en hybriddrift som sänker bränsleförbrukningen med 20 procent. 

Tanken med Vilja var att möjliggöra för Luleå att ta in större båtar i Luleå hamn. Bogserbåten är utrustad med senaste teknik i alla led, hybriddrift med både diesel och el och en dragkraft på 100 ton.

Efter skadorna under torsdagen är Vilja inte i bruk och Mikael Rönnbäck kan inte säga när hon kan vara i gång igen. 

– Det vet vi inte ännu, eftersom vi inte vet om propellerbladen kan repareras eller bytas ut. Sedan är det såklart en leveranstid, säger han. 

​John Sundvall är teknisk chef i Luleå hamn och berättar att de inte kan säga när eller om Vilja kan vara i bruk. 

– Vi har kontakt med försäkringsbolaget men vi har ingen information om när Vilja kan vara i bruk igen. 

Henrik Vuorinen, vd Luleå hamn, sade under invigningen att Luleå hamn är väl rustad för framtidens krav med den nya bogserbåten.
Henrik Vuorinen, vd Luleå hamn, sade under invigningen att Luleå hamn är väl rustad för framtidens krav med den nya bogserbåten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!