Studenterna går miste om påskens skådespel

Nu får du se något som eleverna på gymnasiebyn Kungsfågeln gick miste om i år. På tisdagen lyckades påskens mest efterlängtade kycklingar ta sig ur sina skal.

Eleverna går miste om påskens skådespel, konstaterar biologiläraren Elin Eriksson. När de första kycklingar pickade sönder äggskalen var skollokalerna på  Kungsfågeln tomma. Alla elever studerar numera i hemmet i ett försök att stoppa smittspridningen av Coronaviruset.

Eleverna går miste om påskens skådespel, konstaterar biologiläraren Elin Eriksson. När de första kycklingar pickade sönder äggskalen var skollokalerna på Kungsfågeln tomma. Alla elever studerar numera i hemmet i ett försök att stoppa smittspridningen av Coronaviruset.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2020-04-07 18:30

Det handlar om en 15-årig skoltradition, där blivande studenter på naturprogrammet i Luleå studerar fosterutveckling med hjälp av skolans äggkläckningsmaskin.

För tre veckor sedan fick eleverna väga och namnge ett ägg innan det placerades under värmelampan i äggkläckaren.

Samma dag togs beslutet om att stänga gymnasieskolan för att förhindra spridning av coronaviruset.

–  Det här är något som vi har sett framemot ända sedan vi började på gymnasiet. Jag och min kompis döpte vårt ägg till Donna efter en karaktär i musikalen Mamma Mia. Vi var jättetaggade, men corona gör att vi missar hela grejen, berättar en besviken Nora Hemmingsson som numera pluggar i hemmet.

Missmodet bland avgångseleverna har gett spridning för en teori att gymnasister födda 2001 drabbats av dålig karma. Resonemanget bygger på att de antagligen gjort sig skyldig till något fruktansvärt i ett tidigare liv och tvingas nu sona sitt straff.

– Vi verkar vara olycksförföljda. Vi går miste om allt det roliga under våra sista dagar i skolan; äggkläckning, studentfestligheter och balen. Det är tufft att vara avgångsstudent i år, säger Nina Hemmingsson på mattespetsprogrammet.

Det var den numera pensionerade läraren Jan-Axel Sundin som tog initiativet till det ovanliga skolprojektet. I år har han tillsammans med två bondgårdar i närområdet bidragit med ett 50-tal ägg.

Det första ägget pickades sönder under måndagen. När vi kom på besök dagen efter har antalet nykläckta ökat till tio.

– Det är en ungersk nakenhalsad kyckling, berättar biologiläraren Elin Eriksson och lyfter upp en kyckling som definitivt inte är rustad för att möta den norrbottniska vårvintern.

I ett grupprum under en värmelampa trycker sig de nykläckta mot en tjocksocksförsedd petflaska med varmt vatten, som kemi- och naturläraren Kristoffer Nordekvist skämtsamt kallar kycklingarnas "plastmamma". Under sina första veckor är de fjäderlösa i starkt behov av värme.

Enligt traditionen är det eleverna i årskurs tre som matar kycklingarna och håller rent i lådan. I år får de följa förloppet via en streamad Internetlänk.

–  Det är synd att de går miste om det här. Normalt brukar det vara trängsel under varje rast när alla ska klappa kycklingarna. I år får vi lärare sköta det jobbet också, säger Elin Eriksson.

På skärtorsdagen skickas de nykläckta till respektive bondgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!