På onsdagen pågick två konkursutförsäljningar. Efter 15 år i Strands galleria stänger snart modebutiken Joy för gott.
I Smedjan möter vi Zandra Vikström, butikschef i den konkursande klädkedjan Dea Axelssons. Hon kallar det för "sin tyngsta dag på jobbet".
– Det slår hårt mot våra kunder. På kort tid stänger tre stora modebutiker i Luleå. Normalt konkurrerar Berlins, Joy och Dea Axelsson om samma kunder. Det känns jättetråkigt. Jag älskar det här jobbet, men det drabbar mig inte lika hårt som butikens fyra anställda. Jag är fullt sysselsatt i minst tio månader framåt, säger Zandra Vikström och nickar mot sin "babybula".
Viruskrisen har inneburit ett dråpslag mot handeln. Över en natt har affärer förlorat upp till 80 procent av försäljningen. Allra mest utsatta är klädbutiker.
I Smedjan ansöker flera butiker om rekonstruktion. Det är ett alternativ till konkurs för företag som hamnat i ekonomiska svårigheter, men som bedöms ha en chans överleva.
Det gäller klädkedjor som Brothers, Polarn O. Pyret och även sminkkedjan Make up store.
Nathalie Blomberg är säljare på Twilfit som också ansökt om rekonstruktion.
– Det är många kunder som är oroliga. De frågar om vi kommer att gå i konkurs. Försäljningen har gått ned, men vissa dagar säljer vi bra. Jag hoppas att det här inte blir långvarigt.
Är du orolig för ditt jobb?
– Jag skulle ljuga om jag inte svarade ja, men jag är hoppfull att Twilfit ska klara krisen.
I Shopping står ett flertal butiksytor tomma. Många var vakanta redan innan Coronautbrottet.
På bottenvåningen har Scorettes butikschef Åsa Melin fått se sin närmaste granne flytta. Hon beräknar att skoförsäljningen har minskat med 40 procent.
– Jag tror att vi kommer att överleva, men det är svårt att hitta fler sparåtgärder. Vi har korttidspermitterat en anställd och dragit ned på öppettider. Nu skulle det vara fint om fastighetsägaren Diös kunde samarbeta med sina kunder, säger Åsa Melin.
Diös kommunikationschef Mia Forsgren anser att krisläget är en fråga som varken handeln eller fastighetsägarna kan lösa utan statlig hjälp.
– Vi för en dialog med våra hyresgäster. Vår branschorganisation, Fastighetsägarna, arbetar tillsammans med närings- och finansdepartementet samt Svensk handel och Visita med att ta fram åtgärder som kan bli nyckeln för handeln. Jag tror att förslagen kommer att presenteras innan påsk.