Rikssiffrorna visar på ett ökat intresse för hälsoutbildningar på universitetsnivå, bland annat har intresset för sjuksköterskeprogrammet ökat med 34 procent. Förstahandsansökningarna till programmet vid Luleå tekniska universitet (LTU) med 100 platser har alltid varit högt. Antalet sökande går från 169 till 170 personer.
Trots den blygsamma ökningen av förstahandsansökningar är hälsoområdet populär bland de sökande till LTU. I helhet har förstahandssöktrycket ökat med tolv procent. Till arbetsterapeutprogrammet ökar det från 178 till 207 förstahandssökande till de 50 platserna. Till fysioterapiprogrammet med 35 platser har det stigit från 88 till 125 sökande. Utbildningen i hälsovägledning har minskat med två.
Dock är söktrycket till andra utbildningar högre: civilingenjörsutbildningarna 14 procent, samhällsvetenskapliga utbildningar 13 procent, övrig teknik 30 procent. I den sistnämnda gruppen ingår tekniskt basår samt brandingenjörsutbildningen.
– Totalt handlar det om en ökning på nio procent jämfört med tidigare år, säger Oldenburg.
Universitetet har sedan tidigare beslutat att ställa in journalistutbildningen samt den i visuell gestaltning.
– Om man tar in det i beräkningen blir ökningen ännu större, 13 procent.
Hon tillägger att det handlar om förstahandssökande och att deras meriter ännu inte granskats – alltså om de sökande är behöriga. Antalet sökande kan också bli fler då de som valt Luleå i andra eller tredje hand kan tillkomma.
– Sökande kan ju också tacka nej under den tid som urvalen görs, säger hon och konstaterar att mycket kan hända fram till sommaren.
Finns det möjlighet att utöka på populära utbildningar?
– Vi tar gärna emot fler, säger hon och tillägger att det är regeringen som beslutar om antalet platser på respektive lärosäte.
Mia Oldenburg poängterar också att alla LTU-utbildningar är kvalitetssäkrade. Men att man givetvis, som tekniskt universitet, är än vassare inom dessa områden.
– Vi bedriver forskning i världsklass inom teknik vilket skapar synergieffekter även inom andra områden.
För universitet i Umeå handlar det om rekordsiffror. Drygt 10 000 fler ansökningar har kommit in jämfört med hösten 2019 och 2 275 fler än rekordåret 2014.
– Det är ju väldigt positivt, det visar att vi har ett attraktivt utbildningsutbud, säger Heidi Hansson, vicerektor, på universitetets hemsida.