Stöd och support för strokedrabbade

Vården av strokedrabbade är bra. I det första skedet. Men för många uppstår nya behov när de hemma ska leva ett "normalt liv igen.

Vi skulle kunna utnyttja 1177 mycket mer än vi gör, säger Maria Larsson-Lund som är professor på LTU. Själv arbetar hon och hennes grupp med strokedrabbade som kan träna och rehabiliteras genom internetsidan.

Vi skulle kunna utnyttja 1177 mycket mer än vi gör, säger Maria Larsson-Lund som är professor på LTU. Själv arbetar hon och hennes grupp med strokedrabbade som kan träna och rehabiliteras genom internetsidan.

Foto: Marianne Westin

Luleå kommun2019-10-01 12:00

Det är det som Maria Larsson-Lund och hennes forskningsgrupp på Luleå tekniska universitet, Lunds universitet och Centrum för paramedicin och Kompetenscentrum för rehabiliteringsmedicin på Sunderby sjukhus tagit fasta på. Med hjälp av internet och Vårdguiden1177 vill de hjälpa alla dem som kanske något halvår efter stroken upptäcker att det inte var så lätt att komma tillbaka till ett aktivt vardagsliv.

Maria Larsson-Lund är professor på LTU och arbetsterapeut i grunden. Hon och hennes kollegor möter många som efterfrågar mer rehabilitering och stöd med att ställa om sin vardag  än de kan få efter sjukhusvistelsen.

– De finner att de inte kan göra det som de vill eller behöver. De behöver hjälp att få ”syn” på sina aktiviteter i vardagen och hitta strategier för att fortsätta vara aktiva i samhället.

Ett mycket konkret exempel på problem som blir problem när patienten kommer hem från sjukhuset, kan vara att körkortet blivit indraget. Hur tar man sig då från ställe till ställe för att kunna fortsätta göra allt sådant som är viktigt för att man skall fungera och må bra?

Maria Larsson-Lunds forskningsgrupp har utformat en ny form av rehabilitering med webbstöd. På internetsidan Vårdguiden 1177 har de ett webbstöd  med kortare filmer som ska ge kunskaper och information och övningsuppgifter med strategier tips och trix som ger personer stöd i att förändra sin vardag i förhållande till sin nya kapacitet.

– Patienterna ska logga in med e-legitimation och kunna se filmerna och  när de genomför uppgifterna har de kontinuerlig kontakt med arbetsterapeut via nätet som stödjer dem.

Det finns (minst) en påtaglig fördel med internet i vården av strokepatienter. De fysiska besök som är inplanerade för rehabilitering kanske inte passar att göra just den planerade dagen. Patienten kan ha en dålig dag, vara extra hjärntrött eller kan ha praktiska svårigheter.

– Internet ökar tillgängligheten, konstaterar Maria Larsson-Lund.

I det första skedet ingår fem personer i en försöksgrupp som får möjlighet att prova webbstödet.

– Målet är 30-40 skall vara med, säger Maria Larsson-Lund.

Forskningen har tilldelats 4,5 miljoner kronor från familjen Kamprads stiftelse. Pengarna ska bland annat användas för att anställa en doktorand och framställa en forskningsrapport. Projektet heter Mot ett aktivare liv, enklare tillgång till rehabilitering genom ett integrerat webbprogram.

I ett senare skede ska även andra hjärnskadade än strokepatienter kunna använda filmerna på 1177.se.

Karta: Luleå Tekniska Universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!