Totalt handlar det om nästan sju miljoner som socialnämnden kan stärka sin verksamhet med.
För att minska ensamhet bland äldre och öka kvaliteten i vården för demenssjuka har regeringen beslutat om en treårig satsning. 4,5 miljoner har Luleå rätt till under 2020.
– Vi arbetar redan med att motverka ensamhet för äldre i projektet äldresupporten. Nu kan vi lägga mer resurser på att hitta personer som upplever att de är ensamma, säger Lena Kruse, verksamhetschef för hälso- och sjukvård.
Luleå kan öka bemanning och genomföra utbildningar. Resursteam i stöd i hemmet och äldresupporten kan förstärkas, liksom personal inriktade på vård av demenssjukdom.
– Satsningen ger oss möjlighet att ytterligare utbilda vår personal och på så sätt öka kvaliteten, säger Anna Fors, verksamhetschef inom vård och omsorg.
Vidare har regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) träffat en överenskommelse om stöd inom området psykisk hälsa. 2,3 miljoner kan Luleå stärka sin verksamhet med.
– Nu kan vi fortsätta med de satsningar som startade förra året, bland annat kompetenshöjning inom specialpedagogik och lågaffektivt bemötande. Under våren genomför 80 medarbetare en LTU-utbildning på 7,5 högskolepoäng, inom området, säger Helena Muotka, områdeschef inom individ- och familjeomsorg.
Kompetenshöjning inom psykiatri hos sjuksköterskor och arrangemang av psykiatriveckan är ytterligare satsningar.
Beslut om att rekvirera de statliga medlen tas på socialnämndens arbetsutskotts möte på torsdag.