Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt finns i nuläget två konstaterade fall av coronasmittade personer på äldreboenden i länet, det är av sekretesskäl inte känt i vilka kommuner.
– De har sannolikt smittats av varandra. Oklart hur smittan har kommit in på boendena. Troligen anhörig med symtomfri infektion, säger Anders Nystedt som samtidigt inte vill utesluta möjligheten att vårdpersonal kan ha smittat åldringarna.
Ytterligare flera misstänkt coronasmittade har upptäckts på boenden, där många av brukarna tillhör riskgrupperna, och nu sprider sig oron bland såväl anhöriga som omsorgspersonal.
I Luleå råder sedan en tid tillbaka besöksförbud, samtidigt som säkerhets- och hygienrutinerna skärps.
– Vi har en allmän spridning i samhället nu, för oss handlar det om att de som kommer innanför dörrarna till boendena är symtomfria. Har någon sjuksymtom på jobbet, då ska närmaste chef underrättas, säger Henric Barsk, områdeschef inom äldreomsorgen.
Men han har svårt att bedöma hur restriktionerna efterlevs hos personalen.
– Jag utgår från att alla följer mantrat – kom inte sjuk till jobbet. Dessutom har regeringen slopat karensdagen, vilket också bidrar.
Samtidigt kommer alltfler larm från den kommunala vården och omsorgen om att skyddsutrustningen börjar ta slut, i spåren av coronasmittan.
Luleå kommun gjorde en inventering långt innan smittspridningen bröt ut och kunde redan då konstatera stora materielbrister på flera boenden.
Därför har lagerhållningen organiserats om nu.
– Vi har centraliserat lagerberedskapen, genom Region Norrbottens länsservice. Får vi ett eller några misstänkta covid-19-fall, finns material att tillgå – munskydd, visir, förkläden och handskar.
Vad händer i övrigt när en smitta misstänks på ett boende?
– Då isoleras personen i kohortvård och kontakter tas med sköterskan för vidare bedömningar. Om det handlar om ett par-tre individer, kanske vi får isolera hela avdelningen för att säkerställa att smittan inte sprids vidare till andra enheter, säger Henric Barsk.
Men oavsett strikta regler angående sjukdom och hygien är det svårt att förhindra smittspridning på äldreboendena.
– Våra brukare är inte livegna. De som kan får lämna boendena, ta promenader eller gå till mataffären. Risken ökar för att smittan ska komma in på boendet då.
Skulle du önska ett mandat att förbjuda åldringarna att gå ut?
– Nej, av rent etiska skäl. Det här kommer pågå länge, det måste finnas en sans och balans i detta.
Eftersom personal med minsta förkylningsymptom uppmanas att vara hemma i minst 48 timmar har frånvaron som en konsekvens stigit inom äldreomsorgen.
– Förra veckan låg vi på 13 procent, nu 15 procent. Normal frånvaro är annars 7-8 procent, så visst börjar verksamheten påverkas. Men vi är inte nere på minimibemanning ännu.
En sidoeffekt av coronakrisen och de varsel som drabbar många företag nu, inte minst inom hotell- och restaurangbranschen, är att omsorgen får en större tillgång på vikarier.
– Jättetråkigt med alla varsel men det frigör resurser för oss.
Var ligger den kritiska punkten?
– Vi klarar 20 procents frånvaro i några veckor, men sker en snabb förändring måste vi prioritera arbetsuppgifterna – hålla brukarna hela och rena, ordna mat, men göra avkall på annat. En del äldre har också avbokat insatser, som städning och liknande aktiviteter.
Henric Barsk vill samtidigt tona ned faran med att coronasmittan får snabb spridning på Luleås äldreboenden.
– Det finns en oro hos somliga i personalen, en del kan själva tillhöra riskgrupper. Men våra boenden kan vara de säkraste ställena i samhället. Mycket farligare att stå i kön i mataffären. Vi får alla kroka arm och hjälpas åt nu, säger områdeschefen inom omsorgen i Luleå.