Sjuksköterska svårt skadad i röntgenolycka

En manlig röntgensjuksköterska på Sunderby sjukhus har skadats allvarligt när han fastnade i det starka magnetfältet från en röntgenkamera. Han vårdas nu på intensiven.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå kommun2019-10-24 00:43

Klockan 23.21 på onsdagskvällen publicerade Region Norrbotten nyheten på sin hemsida. Där framgår att det var vid 17-tiden på onsdagen i samband med en magnetkameraundersökning som olyckan inträffade. En patient befann sig i kameran och genomgick en undersökning. Under undersökningen har en röntgensjuksköterska gått in till patienten och fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Klockan 00.30 bekräftar Per Berglund,  chef division Länssjukvård, att en arbetsplatsolycka skett vid sjukhuset.

– Han ligger nu på intensiven och det kommer att bli en polisutredning om händelsen, säger han.

Röntgensjuksköterskan har enligt pressmeddelandet fått allvarliga skador. Två väktare från sjukhuset kom till platsen för att hjälpa till. De har fått lindriga skador och är omtumlade.

Enligt uppgift har patienten som befann sig i MR-kameran inte fått några fysiska skador. I vagnens väntrum fanns även en annan patient och en anhörig. De har inte skadats fysiskt men är mycket tagna av händelsen.

– Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt och polisen är inkopplade i och med att det här är en arbetsplatsolycka. Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet, säger Per Berglund.

En magnetresonanskamera skapar ett mycket starkt magnetfält. Alla som vistas i undersökningsrummet måste lämna ifrån sig alla magnetiska metallföremål. Det kan till exempel vara smycken eller mynt. Det är nödvändigt eftersom det starka magnetfältet drar till sig magnetisk metall.

– Just nu väljer vi att stoppa MR-verksamheten i vagnen för att polisen ska kunna reda ut exakt vad som har hänt. Övrig MR-verksamhet i länet fortsätter som vanligt. Jag vill vara tydlig med att en MR-undersökning är säker och att ingen patient behöver vara rädd för att genomgå undersökningen, säger Per Berglund.

MR-vagnen ägs av Aleris som är upphandlad entreprenör åt Region Norrbotten. Den skadade röntgensjuksköterskan är anställd av Aleris. Den mobila MR-kameran genomgår regelbunden service och tillsyn.

– Vi beklagar det som inträffat och att det drabbat ett antal personer, inte minst en kollega. Det viktiga nu är att vi får klarhet i vad som ligger bakom olyckan. Polisen kommer att genomföra en utredning och Aleris kommer att hjälpa polisen på de sätt vi kan. Vi kommer också att genomföra en egen intern utredning för att orsaken till det inträffade ska klarna. MR är normalt en trygg och säker undersökningsform, säger Lars Ahlander, chef för Aleris Röntgen i Sverige, i pressmeddelandet.

Region Norrbotten och Aleris kommer enligt pressmeddelandet att kunna lämna mer information om det inträffade under torsdagen. 

Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!