– Kommunen tar beslut om att låna upp pengar men det framgår inte vad de ska användas till. Vem ska vi låna ut till? Vilket är syftet? Att låna ut pengar till oklart syfte är oansvarigt, säger Göransson.
Tanken med internbanken, som startades under 2018, är att spara pengar genom att förhandla fram bättre villkor mot banker. I stället för att exempelvis olika kommunala bolag lånar pengar till investeringar kan kommunen gå fram med en gemensam, större låneansökan till lägre ränta. En annan variant är att bolagen lånar av varandra.
Vid kommunstyrelsens möte i måndags togs beslut om att öka låneramen för kommunens förvaltningar med 700 miljoner. Eftersom skulden sedan tidigare var 900 miljoner är ramen nu 1,6 miljarder. Pengarna ska täcka planerade investeringar, samt eventuellt användas till att försäkra bort en del av pensionsskulden.
Ytterligare upplåningsbehov hos de kommunala bolagen under 2020 innebär att låneramen för Luleå kommunföretag-koncernen blir drygt 4,2 miljarder.
Totalt kan Luleås kommunkoncern ha en skuld på 5,8 miljarder vid nästa års utgång.
– Idén med internbanken är bra men jag gillar inte att man tar bort kontrollen. Det innebär att det kan mörkas. Det påminner om det glada 1990-talet, när man lånade ut pengar utan kontroll. Sedan är det oroande att kommunen kommer ha en skuld på nästan sex miljarder. Det är oerhört mycket pengar, säger Per Göransson.
SD var ensamt parti om att yrka avslag på ärendet.
Att syftet skulle vara oklart håller inte tillförordnade ekonomichefen David Johansson med om.
– Summorna följer investeringsplanen som är beslutad i budgeten. Ramarna utgör befintliga lån och de planerade investeringarna. Är man inte nöjd med underlaget bör man yrka på återremiss. Det finns alltid möjlighet att göra underlaget tydligare, säger Johansson.
Kommunalrådet Lenita Ericson (S) dementerar att internbanken möjliggör att pengar lånas ut utan kontroll.
– Det handlar definitivt inte om mörkning. Att ha en låneram för kommunkoncernen är ett sätt att ta höjd för kommande utmaningar men också att ta ansvar för att framtida lån begränsas, säger hon.
Hur ser du på att skulden ökar?
– Så länge det inte går till driften utan till kloka investeringar och håller sig inom ram är jag inte orolig, säger Lenita Ericson.