Så ska skolorna göra med praktiken

För de elever som går praktiska utbildningar eller lärlingsutbildningar och nu är ute på arbetsplatsförlagd praktik har den senaste besluten om skola i hemmet skapat en del oro bland elever.

Gymnasieelever som går praktiska utbildningar och lärlingsutbildningar och genomför praktik kan i vissa fall få välja att studera hemifrån. Men flera ska dock fortsätta med sin praktik.

Gymnasieelever som går praktiska utbildningar och lärlingsutbildningar och genomför praktik kan i vissa fall få välja att studera hemifrån. Men flera ska dock fortsätta med sin praktik.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Luleå kommun2020-03-20 15:47

Gymnasieelever som går praktiska utbildningar och lärlingsutbildningar och genomför praktik kan i vissa fall få välja att studera hemifrån. Men flera ska dock fortsätta med sin praktik så länge arbetsplatserna håller öppet och välkomnar eleverna. 

De elever som går bygg- och annläggningsprogrammet och är ute på praktik ska i dagsläget fortsätta med, uppger rektor Anders Wedin. 

– De som har APL plats, alltså praktik – de är ute på praktik, och det gäller alla yrkesprogram så länge arbetsplatserna är öppna. Där är nog inte bygg värst drabbade, men det kan nog börja se tungt ut på livsmedel och hotell och turism till exempel, men det har jag inte riktigt koll på.

– I övrigt gäller samma för dem som alla andra, de ska vara hemma och ha lektioner via Teams. Och det har det haft och det verkar till och med ha fungerat riktigt bra verkar det som, säger Anders Wedin. 

Vad säger du till de elever som känner sig oroliga för att gå på praktiken?

– Jag tycker att de ska tänka precis tvärtom. För att vara ute på APL:en är ett sätt att fortsätta lärandet så mycket som möjligt och ha möjlighet att nå examen. Det är mer bekymmersamt med de elever som inte kan vara i skolan och göra praktiska moment, säger Anders Wedin. 

Det osäkra läget gör det svårt för skolorna att kunna planera verksamheten. 

– Vi vet inte hur långvarigt det är. Det är lite frustrerande att inte kunna planera. 

Snart närmar sig tiden för det nationella provet på gymnasiet och hur det ska lösas om eleverna fortsatt ska ha utbildning på distans vet man inte i dagsläget, uppger rektorn Anders Wedin. 

– Där tänker jag att vi måste få direktiv från regering och skolverket hur vi ska handskas med det.

På andra praktiska utbildningar, som barn- och fritidsprogrammet, handels- och administrations-programmet och hotell- och turismprogrammet har, har eleverna möjlighet att välja om de vill fortsätta sin praktik. 

– En del av våra samarbetspartners i handeln och hotellen de välkomnar fortfarande våra elever, men det är absolut inte på så vis att vi tvingar ut dem. Det skulle aldrig förekomma. Utan det finns ett erbjudande om att man kan ta tillvara på det om man så vill, men man har givetvis valet som alla andra Luleåungdomar nu att bedriva skola hemma på distans, säger rektorn Ellinor Bäckström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!