Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort upp en lista över 39 områden som bedöms vara samhällsviktiga. Listan ska ligga till grund för att avgöra vilka barn som ska ha rätt till omsorg om skolan och förskolan stänger.
Luleå kommun håller på att ta fram en e-tjänst där föräldrar som har samhällsviktiga jobb ska kunna registrera att de har behov av barnomsorg, ifall skolor, förskolor och fritidshem skulle stängas. E-tjänsten kommer att kunna användas av alla kommuner i Norrbotten genom samarbetet inom Norrbottens e-nämnd.
– Vi har varit draglok i Luleå, det är ett gemensamt upplägg för alla Norrbottens kommuner, säger Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå.
När kommer e-tjänsten att vara färdig?
– Den är Inte långt bort, inom en vecka, säger Annica Backman.
Hon poängterar att det i nuläget inte finns något beslut att stänga vare sig förskolor eller skolor på grund av smittspridning av coronaviruset.
– Vi är inte där ännu, poängterar Annica Backman.
E-tjänsten blir ett verktyg som hjälper kommunen att planera behovet av förskola och fritidshem. Annica Backman berättar att hon följer personalsituationen inom förskolan dag för dag.
– Vi klarar fortfarande att ta hand om de barn som kommer, säger Annica Backman.
Har någon förskola stängts på grund av hög frånvaro?
– Inte ännu. Vi ser att vi är sårbara på förskolor med en avdelning, där vi bara har tre personal. Vi har en beredskapsplan där rektor kan styra om personalen, säger Annica Backman.
Vissa dagar har hälften av barnen varit frånvarande.
Frånvaron bland förskolans personal har legat på 20-29 procent sedan den 16 mars, det varierar dag till dag. I vanliga fall har förskolan haft ett sjuktal på sex-sju procent bland personalen.
Om det skulle bli aktuellt att stänga förskolor på grund av smittspridningen så kommer vissa förskolor ändå att hållas öppna för de barn som har behov av omsorg.
– Vi har en plan, det finns minst en, ofta två förskolor i varje område, om vi måste gå ned på ett fåtal förskolor, säger Annica Backman.
Hur ska de bemannas?
– Med den personal som är frisk.
Om personalens sjukfrånvaro ökar kommer det att få konsekvenser för hur många förskolor som kan hållas öppna.
– Har vi 40 procent av personalen frånvarande, då måste vi anpassa kostymen, säger Annica Backman.