Så ska 50 miljoner sparas i omsorgen

Socialförvaltningen i Luleå måste spara drygt 50 miljoner i verksamheten nästa år. Här är förslagen.

Korttidsplatser på Fyren har stängts. En besparing på elva miljoner i det stora sparpaket på 50 miljoner som socialförvaltningen ska genomföra nästa år.

Korttidsplatser på Fyren har stängts. En besparing på elva miljoner i det stora sparpaket på 50 miljoner som socialförvaltningen ska genomföra nästa år.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-29 14:58

Budgeten för 2020 är på socialnämndens arbetsutskotts bord nästa vecka. De flesta förslagen är kända sedan tidigare.

De stora posterna är höjda taxor, stängning av tillfälliga platser och ett minskat antal vårddygn.

Höjningen av taxor gäller i första hand de redan beslutade höjningarna i hemtjänsten och för särskilda boenden. Den posten ger 10 miljoner.

Stängning av tillfälliga platser handlar om korttidsplatser på Fyren som flyttats till andra boenden, exempelvis Bergviken. Besparingen ger 11 miljoner och ska inte göra kön till platser längre.

– Budgeten har varit tillfälligt utökad i fjol men nu försvinner det. Vi har haft ett framgångsrikt arbete och fått ned kön rejält, säger Ida Johansson, avdelningschef för ekonomi och infrastruktur.

Ett minskat antal vårddygn väntas ge en besparing på 6,5 miljoner.

– Det handlar om en satsning på mer öppenvårdsinsatser. Bland annat har vi en samverkan med regionen och andra aktörer, säger Ida Johansson.

Vidare väntas kostsamverkan med Piteå, där produktionsköket i Öjebyn sedan februari i år sköter Luleås måltidsleveranser, ge 6 miljoner i besparing.

Ett antal mindre poster finns också. Besparingar görs bland annat till följd av digitalisering (nattkameror, telefontillsyn exempelvis) och samverkan i e-nämnden kopplat till ett nytt verksamhetssystem.

– Vi får effekter via samordning med fler kommuner som delar på sysslorna. Vi kommer också göra en organisationsöversyn med målet om en plattare organisation, säger Ida Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!