Så löstes knuten med områdesgrupperna

Områdesgrupperna har även en viktig samhällsfunktion. Kommunen öppnar därför upp för att nivån på den administrativa ersättningen kan bibehållas.

Bengt Augustsson, ordförande för områdesgruppen på Hertsön, är nöjd med lösningen.

Bengt Augustsson, ordförande för områdesgruppen på Hertsön, är nöjd med lösningen.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2020-01-28 13:24

Vi har tidigare berättat om de skärpta kraven på områdesgrupperna. Kommunen kräver bland annat att en stor del av verksamheten, exempelvis arrangemang, fokuseras på barn och unga.

Andra skillnader är att bidragen ska fördelas socioekonomiskt och att grupperna kan söka medel till aktiviteter löpande.

Planen var även att sänka bidraget för samordning och administration, men detta stötte på protester. En ny modell har utformats efter att kommunen vägt in den plattformsfunktion grupperna har. Bland annat är de remissorgan i viktiga ärenden.

– Vi har tagit fram fem kriterier för samordningsfunktionen, där varje del är en femtedel av samordningsbidraget. De grupper som är aktiva och har bredd lär uppfylla alla kriterier, säger Roger Stenberg, avdelningschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunen träffade fem av grupperna i ett möte på måndagen.

– Vi hade bra diskussioner. Grupperna lade själv förslaget att ha minst två öppna möten per år, vilket är mycket bra. Vi får också större möjligheter till återkoppling på verksamheten, säger Stenberg.

För de mest aktiva områdesgrupperna Hertsön och Råneå innebär detta att det administrativa stöd som Luleå SK och IFK Råneå haft för att sköta samordningen bevaras på samma nivå, cirka 35 000 kronor.

– Vi är glada att kommunen sett frågan i ett större perspektiv. Vi har alltid engagerat oss i boende och leverne på Hertsön, säger Bengt Augustsson, ordförande i Hertsöns områdesgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!