Snölagring är alltså ett sätt för skidanläggningar att ducka det allt mildare klimatet och de sinande snödagarna.
– Den här vintern är det verkligen en aktuell fråga, när det på många håll inte ens har varit nog kallt för att det ska gå att tillverka snö, säger Nina Lintzén, snöforskare vid Luleå tekniska universitet och författare till studien.
I studien har hon med laboratorietester undersökt hur bland annat bark, flis, ensilage, sågspån och textilier med olika andningsförmåga bevarar snön.
– I dag används framför allt geotextildukar och olika träbaserade material för snölagring i Sverige. Det är lätt att få tag på och är ganska billiga material. Vår forskning visar att sågspån är väldigt bra för snölagring. Vi har faktiskt inte hittat något som är billigare eller bättre, säger Nina Lintzén.
Studien visar också att sågspån kan återanvändas för snölagring i flera år, särskilt bra är nytt sågspån som underlättar vattenavrinningen och hur väl det släpper igenom fukt.
Vidare upptäckter är att bark isolerar sämre än sågspån, och att ensilage inte bör rekommenderas som täckmaterial för snölagring. Textildukar funkar som bäst om det går att ha en luftspalt mellan snön och tygmaterialet.
– Med en bra planering är det ganska enkelt att lagra snö, men många vet i dag inte hur de ska gå tillväga. Vi vill gärna nå ut med vår forskning, speciellt till mindre anläggningar.