Hjärnträning och minnets funktioner är professor Jessica K. Ljungbergs huvudområden i sin forskning i praktisk psykologi som hon arbetar med på Luleå tekniska universitet.
– Det svåra med minnet är att det är en färskvara. Du måste, precis som med alla muskler i kroppen, träna det för att hålla det i trim. Man kan inte leva på gamla meriter, säger hon som studerat minnets funktioner sedan slutet av 1990-talet.
Studier visar att minneskurvan sjunker kraftigt när vi går i pension. Det tror Ljungberg delvis kan vara en effekt av att man lagt sig för hårt på sofflocket.
– Givetvis ska vi kunna vila och njuta av mer fri tid i livet efter att yrkeslivet tagit slut, men vi måste fortsätta upptäcka livet. Fortsätta leva helt enkelt genom att träffa folk, gå en kurs, röra på oss.
Forskning visar att vi ligger på topp med våra minnesförmågor när vi är runt 20 år, men det finns ingenting som säger att minnet behöver bli sämre när man blir äldre.
– Finns det inte en sjukdomsbild kopplad till din hjärna ökar dina möjligheter att ha ett mycket bra minne hela livet, förutsatt att du fortsätter träna det och vara i gång.
Att samhället i dag kretsar mycket kring aktivitet har dock sina baksidor hos vissa grupper.
– Människor som är mitt i jobbet med att ta hand om barn, sköta sitt arbetsliv, ta hand om åldrande föräldrar ska göra tvärtom jämfört med de äldre för att träna sitt minne. De måste ägna mer tid åt återhämtning och stilla systemen.
Personligen menar hon att hon är ett resultat av för pressad livsstil och borde sakta ned mer.
– Jag glömde exempelvis bort min sambos födelsedag i år. Jag behöver tveklöst mer tid att återhämta mig.
Det genomgående i minnesträning, oavsett ålder, är att det gäller jobba brett. De som tror de håller igång minnet med korsord och sudoku tänker delvis fel.
– Visst är det viss minnesträning i det, men det handlar mer om att du blir bra på en specifik sak. Löser du mycket korsord blir du bra på korsord men du behöver mer allsidig träning än så för att få bra effekt.
Ett bättre alternativ är att gå en kurs i språk. Flerspråkighet har nämligen visat sig vara mycket bra för minnet.
– Det handlar om det vi kallar kognitiv kontroll. Vissa ord som man aktiverat i ett språk måste man bromsa upp och leta djupare i minnet efter det ord man söker på det nya språket. Det ger bra effekt på våra minnesmuskler.