Ett par bråda dagar hade väntat kyrkorna – om allt varit som vanligt. Men årets påskfirande handlar i stället om att försöka minimera coronasmittan och skydda de som är mest sårbara.
Därför är det inte så förvånande att det att man redan vid ingången till domkyrkan möts av handsprit och anslag som berättar vad som gäller.
– De som hör till riskgruppen 70+ är vana att gå till kyrkan ska stanna hemma. Vi får möta dem på annat sätt, säger Åsa Nyström.
Restriktionerna har fått Luleå stift, där kyrkorna i Västerbotten också ingår, att sända gudstjänster, andakter och sångstunder digitalt, men också genom att ta fram en guide ”fira påsken där du är”.
Ännu håller många kyrkor sina dörrar öppna och gudstjänster firas.
– Vi vill inte stänga ned för fort, säger hon medveten om att restriktionerna för folksamlingar kan skärpas ytterligare så länge pandemin härjar.
Något predikande blir det inte för henne under påskhögtiden. Som stiftets ”chef” vill hon att även andras röster ska få höras. Hon har som sitt bidrag initierat ”Lunchbön i coronatid” i domkyrkan.
Biskopen utesluter inte att även kyrkans folk kan drabbas av viruset. I små församlingar kan det leda till att gudstjänster måste ledas av frivilliga.
Kan det bli så att någon måste gå in och jobba i en annan församling?
– Ja, prosten har mandat att omfördela, säger Åsa Nyström som inte förespråkar att begravningar skjuts på framtiden. Hon ser hellre att ett fåtal deltar och att man senare håller minnesstunder där fler kan vara med.
– Det är viktigt, särskilt för de närmaste, att få komma igång med sorgearbetet. Avskedet vid begravningsgudstjänsten är ett viktigt steg.
Hon påpekar också att även dop och vigslar kan hållas där bara de närmast berörda deltar. Själva firandet kan hållas senare.
– Allt som kan flyttas ut bör övervägas, vi kanske måste öka de fysiska avstånden ännu mer, säger biskopen som också ser midnattssolsgudstjänster framför sig.
Stiftet förbereder sig även för än strängare regler när det gäller umgänget människor emellan.
– Gud är närvarande när det är som mörkast, säger Åsa Nyström som inte tror att pandemin lagt sig före midsommar.
I tider som dessa gläds hon åt att kyrkorna här i norr erbjuder stora utrymmen, som tillåter att besökarna kan sitta glest.
– Vi är lyckligt lottade, säger hon och berättar att även årets nattvard måste förändras, då ingen kontakt mellan personer tillåts.
Hon passar på att prisa församlingarnas påhittighet i deras arbete – hur de lyckats ställa om så bra för att hålla respektfullt avstånd.
Både hon och en av stiftets kommunikatör, Alexandra Nyman, har upplevt hur församlingarnas personal väldigt snabbt ställt om till nytt tänk.
I nästan alla 56 församlingar nyttjas digitala verktyg än mer effektivt och man har fått ny kompetens när det gäller att sända live på sociala medier exempelvis. På så vis når man i dag fler och nya målgrupper.
Dessutom har den hett efterlängtade generationsväxlingen inom kyrkan börjat ta fart.
Samtidigt pekar de på vikten av att ha fungerande nätverk. Något som är nog så viktigt i arbete på fältet – i kontakten med bland annat alla dem som lever i ensamhet. De gläds också åt de samarbeten som dragit igång mellan goda krafter i samhället
Kan det bli fråga om permitteringar?
– Nej, nej. Inom kyrkan är det full verkstad och ständigt nya kreativa lösningar, säger biskopen.