I vår artikel om den nya läkemedlet för behandling av skelleftesjukan berättade vi om Karl-Magnus Pettersson som inte fick det nya läkemedlet mot sjukdomen utskrivet på grund av att finansieringen inte var löst. Läkare vi pratat med menade att eftersom läkemedlet kostar fler miljoner kronor per patient och år medför detta att läkemedlet i dagsläget inte skrivs ut för att kostnaden då skulle hamna på den enskilde patienten.
Pia Näsvall, chefläkare och medicinsk rådgivare, inom Region Norrbotten säger att läkaren har missförstått och uppger att kostnaden inte kommer att hamna på patienten.
– Nej, det är ett missförstånd det är klart att det inte hamnar på patienten. Det är aldrig aktuellt, det är så med allt läkemedel vi skriver ut att är det ett läkemedel som vi skriver ut att är det ett läkemedel som är på recept så är det en patientavgift som i sammanhanget ofta är väldigt låg och sedan är det en större kostnad som tas.
Var hamnar kostnaden i dagsläget?
– Det är Region Norrbotten som tar kostnaden, säger Pia Näsvall.
Vad har det gått ut för direktiv till läkare?
– Det är inte så att jag prata med alla läkare om det här. Det är en ledningsfråga att det här ska gå ut och att man vet om hur det ska fungera och det är klart att det ska fungera.
Så i praktiken skrivs läkemedlet inte ut, det är såg jag förstår det?
– Framförallt så har de väl inte hunnit skrivas ut ännu, så kan man säga, säger Pia Näsvall.
Läkemedlet är mycket dyrt, det handlar om miljoner kronor per år och patient.
– Det är dyra mediciner och en av antagligen flera som kommer för olika sjukdomar som är dyra och ställer nya krav på finansieringsmodell för att det här ska bli hållbart och jämlikt för Sverige, säger Pia Näsvall.
Region Norrbotten uppger att redan i år kommer patienterna att få det nya läkemedlet utskrivet. Däremot kan det vara så att inte alla patienter med skelleftesjukan får det nya läkemedlet. Det är alltid en bedömning som görs i det enskilda fallen.
– Det är som med all medicinsk behandling det är kopplat till vilka symtom och vad man då behöver. Rätt medicin till rätt patient innebär inte att alla patienter ska ha samma typ av medicin, utan det är när man anser att medicinen har effekt för den enskilda individen, säger Pia Näsvall.