Efter att Sverige i början på mars upptäckt sina första fall av coronasmitta har stora delar av samhället fått ställa om, och Folkhälsomyndigheten har höjt risken för smittspridning till högsta nivå. Därför rekommenderar man nu befolkningen att arbeta hemifrån i den mån det är möjligt.
Från universitetshåll menar man att hemarbete som pågår för länge kan få konsekvenser för måendet.
– Att gå till jobbet fyller fler funktioner än att bara få sin lön. Det här är en period av osäkerhet och oro för de flesta av oss. Det är klart att det kan ju svaja lite i hur man mår i såna här situationer – då blir det extra viktigt med de sociala kontakterna, säger Parding.
Att arbeta hemifrån en dag eller två är inte något problem, men människor behöver generellt sett ett ställe att gå till för att få ta del av mänskligt utbyte.
– Att ha ett jobb att gå till är att vara en del av ett socialt sammanhang, där vi blir sedda. Där vi delar med oss av jobbrelaterade funderingar, lär oss av varandra och pratar om livet i allmänhet under fika och lunchraster. Det i sig gör att vi både får och ger socialt stöd till varandra.
Enligt Karolina Parding kan arbetsgivaren spela en stor roll i hur bra deras anställda tacklar situationen. Att fokusera på att upprätthålla de sociala kontakterna inom arbetslaget tycker hon bör ha stort fokus.
– Det blir jätteviktigt att arbetsgivare hjälper till och underlättar för den här sociala interaktionen – att vi ses fast vi inte ses rent fysiskt. Och kanske mer än vanligtvis, att man verkligen ser till att man har kontinuerliga avstämningar. Där vi är nu finns det möjligheter, telefoner och videosamtal. Det fanns inte för 20 år sedan, så jag tänker att vi har många möjligheter.
Region Norrbotten har för tillfället ingen särskild plan för att hantera de eventuella konsekvenser som kan uppstå av att många jobbar hemifrån under en längre period. I stället läggs resurserna i nuläget på att hantera den rådande situationen i länet.
– Nu är det väldigt mycket kring att hantera den omedelbara framtid som vi står inför, säger Annika Nordstrand, chef för folkhälsocentrum på regionen.