Polisens drag för att stoppa jaktbrotten

I snart tio år har polisen i Luleå och Boden inte haft någon som har prioriterat jaktbrott. Nu tar myndigheten i med hårdhandskarna för att få bukt med brottsligheten i länet.

Jörgen Nyström och Anders Nyström har nu fått en bisyssla som faunapoliser. Det kommer att ingå i deras ordinarie polisyrke.

Jörgen Nyström och Anders Nyström har nu fått en bisyssla som faunapoliser. Det kommer att ingå i deras ordinarie polisyrke.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå kommun2020-03-24 05:00

Jörgen Nyström, ordningspolis i Luleå och Boden, och hans kollega Anders Holmlund – som normalt arbetar på krimjouren i Arjeplog –  kommer att vara ute i skog och mark för att kontrollera att allt går rätt till där. Duon kommer i inledningen av kontakten med jägarna att be om tre saker.

– Alla jägare måste bära på sig en godkänd identifieringshandling, vapenlicens och det statliga jaktkortet, säger Anders Holmlund och fortsätter:

– Har man inte det kostar det 1 800 kronor i böter. Det här borde alla veta om men vi vet att det slarvas med de här tre sakerna.

Polisen har bildat en grupp på sex specialutbildade poliser med Anders Holmlund och Jörgen Nyström i spetsen för att, i första hand, kontrollera att jägarna gör som de ska.

Det kan bli ännu dyrare för jägarna om man inte håller sig till det tillåtna. Det händer att man tar sig till sina jaktmarker med avställda bilar eller använder fyrhjulingar som inte är lagliga och andra brottsverktyg. Polisen har all rätt att beslagta saker som har använts i syfte att begå brott.

– Det är en generationsväxling inom jägarkåren som har relativt dyr utrustning som vi kan beslagta som brottsverktyg.

Reglerna som finns i Sverige ska även efterlevas av utlänningar som kommer för att jaga i länet.

– Vi tar för givet att utlänningarna vet om vilka regler som gäller ute i skogen, säger Holmlund.

Den som döms för grovt jaktbrott riskerar minst två års fängelse.

En annan sak som är ett stort problem i Norrbotten är äggtjuvar, personer som livnär sig på att plundra fågelbon på ägg och som sedan säljer äggen dyrt. Den här sortens brottslighet är i miljonklassen.

– Den här verksamheten omsätter flera hundratals miljoner kronor. Det finns både svenskar och personer från Mellaneuropa som lever på att plundra fågelbon på ägg, säger Anders Holmlund.

Han berättar att det finns två kategorier äggtjuvar.

– En del blåser ut innehållet och sparar bara slaget. Andra tar hela ägget, främst falkägg och ägg från örn, och säljer dem vidare till exempelvis Saudiarabien. 

England, Australien och USA är stora marknader för blåsta ägg.

Nu vädjar polisen allmänheten att hålla öron och ögon öppna.

– Ser man något som verkar skumt, bilar som normalt inte här hemma på en plats, hör av er till polisen på 114 14. Vi är jätteberoende av allmänheten för att vi ska lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!