Oppositionen: "Niklas Nordström bÀr ansvaret"

Mikael Lekfalks avgĂ„ng rĂ€cker inte för oppositionen. Nu krĂ€ver de att kommundirektören deltar pĂ„ mĂ„ndagens möte med kommunstyrelsen. "Styrningen har inte fungerat – ansvaret ligger pĂ„ Niklas Nordström", sĂ€ger Thomas Söderström, Liberalerna.

Oppositionen krĂ€ver svar av Niklas Nordström angĂ„ende den sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk. "Styrningen har inte fungerat nu – och ansvaret ligger pĂ„ Niklas Nordström", sĂ€ger Thomas Söderström, Liberalerna.

Oppositionen krĂ€ver svar av Niklas Nordström angĂ„ende den sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk. "Styrningen har inte fungerat nu – och ansvaret ligger pĂ„ Niklas Nordström", sĂ€ger Thomas Söderström, Liberalerna.

Foto: Arkiv

LuleÄ kommun2019-10-04 16:42

Mikael Lekfalks avtal med Resultatfabriken Consulting ifrÄgasattes hÄrt och under fredagen kom beskedet att kommundirektören fÄr sparken.

Men den samlade oppositionen i LuleÄ lÄter sig inte nöjas med det. I stÀllet krÀver de att Lekfalk deltar vid kommunstyrelsens sammantrÀde pÄ mÄndag.

– Jag vill veta hur konsultfakturorna ser ut, hur avtalet skrevs och vad Niklas Nordström har kĂ€nt till? Han och Mikael Lekfalk Ă€r ju ”skrivbordsgrannar”, sĂ€ger Thomas Söderström apropĂ„ att det socialdemokratiska kommunalrĂ„det har sitt kontor vĂ€gg i vĂ€gg med kommundirektören.  

Thomas Söderström har svÄrt att tro att Nordström inte hade nÄgon vetskap alls om Lekfalks avtal med Resultatfabriken Consulting, som har gÀllt sedan i juni 2018.

– Om inte kommunalrĂ„det har koll pĂ„ vad kommundirektören gör under sĂ„ lĂ„ng tid, funderar jag över hur kontrollen gĂ„r till? Niklas Nordström bĂ€r ansvaret för kommundirektören, Ă€r den som pĂ„ sĂ€tt och vis anstĂ€ller honom. DĂ€rför borde Nordström ha haft avstĂ€mningar ofta med Lekfalk om vad han gör under veckorna.  

Thomas Söderström menar ocksÄ att det Àr av stort intresse för oppositionen att veta hur kommunstaben hushÄller med sina resurser i dessa spartider, inte minst nÀr exempelvis barn- och utbildningsnÀmnden (dÀr Söderström sitter som ledamot) genomgÄr tuffa besparingar.

– Tydligen fanns ett stort ekonomiskt utrymme för konsulten, pengar som hade kunnat fördelas till andra förvaltningar som knappt klarar av att bedriva sina kĂ€rnverksamheter.

Nu vill Thomas Söderström och övriga i opposition ha svar pĂ„ sina frĂ„gor. 

– Det Ă€r uppenbarligen bristande rutiner i systemet. Styrningen har inte fungerat – och ansvaret ligger pĂ„ Niklas Nordström. I sĂ„ fall kan det fĂ„ konsekvenser för hur vi i opposition ser pĂ„ hur kommunen styrs.  

Även Per Göransson, Sverigedemokraternas gruppledare, antyder att kommunalrĂ„det mĂ„ste ha haft kĂ€nnedom om avtalet.

– Det faller pĂ„ sin orimlighet att Niklas Nordström inte visste nĂ„got om detta. Om Mikael Lekfalks konsult har besökt LuleĂ„, borde han ha sett karl’n, sĂ€ger han.

Per Göransson tycker inte att avgÄngsvederlaget till Lekfalk kan betalas ut överhuvudtaget.

– Till att börja med helt oacceptabelt att betala ut det innan polisutredningen Ă€r slutförd. Men egentligen borde inte Mikael Lekfalk ha en krona. Om han hade nĂ„gon ryggrad, borde han tacka nej. Han har ju erkĂ€nt att han har gjort fel, förtroendet för honom har brustit helt, sĂ€ger Per Göransson.

Fotnot: Vi har förgÀves sökt kommentarer frÄn Niklas Nordström (S). KommunalrÄdet har i mejlvÀxling uppmanat oppositionen att sjÀlva ta kontakt med Mikael Lekfalk, som dÀrmed inte nÀrvarar vid kommunstyrelsens sammantrÀde pÄ mÄndag.

KommunalrÄd Niklas Nordström (S) har tidigare uppgett för Norrbottens Media att han inte har haft nÄgon kÀnnedom om Mikael Lekfalks konsultavtal.
KommunalrÄd Niklas Nordström (S) har tidigare uppgett för Norrbottens Media att han inte har haft nÄgon kÀnnedom om Mikael Lekfalks konsultavtal.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!