Nu är de hemma från drömsemestern

Roger och Pernilla Friberg är hemma igen efter en annorlunda semester. "Att färdas i en kanalbåt längs den engelska landsbygden har varit vår dröm."

Luleåparet Roger och Pernilla Friberg är nyss hemkommen från sin drömsemester. Under en vecka färdades de i en kanalbåt längs den brittiska landsbygden.

Luleåparet Roger och Pernilla Friberg är nyss hemkommen från sin drömsemester. Under en vecka färdades de i en kanalbåt längs den brittiska landsbygden.

Foto: Pernilla Friberg

Luleå kommun2019-10-05 20:00

Det var ett stort gäng från Töre båtklubb som i mitten på september samlades i Gayton Junction för att hyra tre kanalbåtar. Den längsta mätte 19,8 meter och innehöll både sovkojer och badrum.

–  De säger att alla kan köra en kanalbåt och det stämmer verkligen. Det var inga större problem, förklarar skepparen Roger Friberg. 

Båtfolket från Töre ställdes redan under den första dagen inför uppgiften att ta sig igenom en 2,7 kilometer lång tunnel. Det gick inte helt smärtfritt, men de ombyggda pråmarna består av stryktåliga stålkonstruktioner. 

Den andra dagen innehöll ett kraftprov när sju slussar som öppnades med hjälp av handkraft.  

Grand Union Canal är en av de mest kända båttransportlederna i Storbritannien. Den består av ett flertal kanaler, där de äldsta delarna öppnades i början av 1800-talet. 

I dag sträcker sig kanalen från floden Themsen upp till Birmingham. Det handlar om en sträcka på 22 mil med sammanlagt 166 slussar.  Erfarna skeppare klarar av sträckan på fem dygn.

Ressällskapet från Töre höll ett annat tempo. Färden begränsades till fyra-fem timmar om dagen för att hinna njuta av den vackra omgivningen.

Maxhastigheten låg på blygsamma fem knop, vilket motsvarar en lagom promenadtakt. Längs kanalen fanns vältrampade stigar från åren när pråmarna drogs av hästar.

–  Det har varit en fantastisk upplevelse, både av natur och vacker bebyggelse. Under promenaderna kunde vi plocka björnbär, berättar Pernilla Friberg.

Det var ett TV-program som blev upprinnelsen till reseäventyret. "Great Canal Journeys" har i svensk tv fått namnet "Kanaler, båtar och kärlek".

Programledare är skådespelarparet Timothy West och Prunella Scales, som är mest känd för rollen som Sybil Fawlty i TV-succén Pang i bygget. Serien består av tio säsonger med bland annat en resa längs Göta kanal. 

–  Vi blev överförtjusta i både paret och programmet. Till slut blev det ett stort gäng från Töre båtklubb som ville följa med på resan. Vi har redan börjat prata om en uppföljare. Det vore kul att göra en ny kanalresa i Skottland, Frankrike eller England, säger Pernilla Friberg.

Kanalresor

Det krävs inget körkort eller förarbevis för att köra en kanalbåt. Det är bra att fördela besättningen i både för och akter, där en walkie-talkie kan hjälpa till att förmedla viktig information. 

Tänk på att det tar lång tid att passera en sluss. Tre slussar tar som regel närmare en timme. 

Under högsommaren kan trafiken vara tät i de brittiska kanalerna. Välj hellre maj till midsommar eller september-oktober.

Kostnaden för sju dagar ligger på cirka 10.000 kronor per person. I priset ingår flyg till London. 

Kanalbåtarna kan vara upp till 20 meter långa, men det finns särskilda vändplatser längs kanalen.
Kanalbåtarna kan vara upp till 20 meter långa, men det finns särskilda vändplatser längs kanalen.
Karta: Grand Union Canal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!