Norrbottens hjärtvård i toppen i landet

På fredagen, på alla hjärtans dag, släpptes en rapport om svensk hjärtvård i samband med hjärtinfarkt. Region Norrbottens hjärtvård är nu näst bäst i Sverige.

Sjuksköterskann Hanna Eriksson, utvecklingssjuksköterskan Tiina Roponen, överläkare Eva-Lotta Sunder, fysioterapeuten Lena Bergström och överläkare Jonas Millgård är de som möter patienterna.

Sjuksköterskann Hanna Eriksson, utvecklingssjuksköterskan Tiina Roponen, överläkare Eva-Lotta Sunder, fysioterapeuten Lena Bergström och överläkare Jonas Millgård är de som möter patienterna.

Foto: Pressbild

Luleå kommun2020-02-14 08:49

Det nationella registret mäter elva parametrar, bland annat om patienter får rätt medicin och hur de arbetar med sin livsstil efter infarkten. Sunderby sjukhus får full pott i de flesta parametrar och hamnar på delad andra plats med fem andra sjukhus.

– Även om vi alltid haft en bra hjärtsjukvård så har vi har aldrig legat så bra till som vi gör nu, säger läkaren Jonas Millgård.

Efter en infarkt följs patienten upp vid hjärtmottagningen i ett år, med besök hos läkare, sjuksköterska och fysioterapeut. De får gå i hjärtskola och möjlighet att träna med andra som haft infarkt.

– Genom att alla patienter kommer till oss är vi säkra på att alla får samma goda vård. Vården blir mer jämlik och beror inte på var i länet du bor, säger Tiina Roponen, registeransvarig sjuksköterska.

Utvecklingen går framåt med nya och bättre mediciner och alla patienter under 80 år får göra ett konditionstest runt en månad efter infarkten. Testet följer nationella riktlinjer med ett andra test efter tre månader.

– Många är rädda för att anstränga sig efter en infarkt, men efter att ha gjort vårt test vågar de ta i och kan börja träna, säger Lena Bergström, fysioterapeut.

En fysioterapeut ger individuellt anpassade råd som att sluta röka, se över kosten och motionera. Budskapet är att tänka på infarkt som en kronisk sjukdom.

– Har du fått en infarkt så måste du göra livsstilsförändringar och hålla fast vid dem för resten av livet, säger Tiina Roponen.

Hjärtinfarkter i länet

Ungefär 200 norrbottningar får en akut hjärtinfarkt varje år. Ytterligare 600 får en mindre hjärtinfarkt som kräver behandling men inte är lika akut. 

Totala antalet hjärtinfarkter har inte förändrats så mycket med tiden, men det sker en förskjutning från akuta hjärtinfarkter till mindre hjärtinfarkter.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!