Eva Nordmark, 48, och Tobias Baudin, 45, har var för sig gjort karriärer inom fackrörelsen och genom åren etablerat sig som några av landets tyngsta maktspelare på arbetsmarknaden.
Under fredagen gjorde de ett första gemensamt nedslag inom äldreomsorgen i kustområdet – först på produktionsköket i Öjebyn och därefter på vård- och omsorgsboendet Tunastrand i Luleå.
– Tobias bjöd in mig på arbetsplatsbesök. Ett tillfälle att möta alla hjältar som jobbar i välfärden, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Just välfärdsfrågorna och kommunernas utmaningar har varit glödheta i debatten på sistone. Januaripartierna – S+MP-regeringen samt C och L – satsar 5 extra miljarder kronor , vilket inte övertygar V som i stället vill tillföra ytterligare 2,5 miljarder kronor i en extra ändringsbudget, i en ohelig allians med M, KD och SD.
– Väldigt mycket politiskt spel nu. För mig och regeringen handlar det om att göra skillnad på riktigt. Vi tillförde väldigt många miljarder redan förra mandatperioden, och ambitionen är ännu mer de kommande åren, säger ministern.
Och Kommunals fackbas gläds åt beskeden.
– Äntligen tävlar riksdagspartierna om vilka som kan satsa mest på välfärden. Kommunal har länge alarmerat att det behövs mer pengar. Det handlar inte först och främst om lönerna, utan om bemanningsfrågan. Vi lägger oss inte i det politiska spelet, men för mig är förstås 7,5 miljarder kronor mer än 5 miljarder, säger Baudin.
Eva Nordmark vill påminna om att M+KD-budgeten för 2019 innebar negativa effekter inte bara för Arbetsförmedlingen, utan även rörande de slopade extratjänsterna för nyanlända som drabbade välfärden hårt.
– M och KD genomförde en slakt med hjälp av SD. I december 2018 fanns över 21 000 i extratjänster – ett år senare var de bara 3 000. Och detta blir en direkt nota för kommunerna.
Nordmark syftar inte minst på alla invandrarkvinnor som kunde bidra med extra händer i välfärden.
– Nu tvingas de nu leva försörjningsstöd i stället, en belastning för kommunerna. Att då som M säga att man satsar på välfärden är rent hyckleri.
– Extratjänsterna var väldigt populära hos våra medlemmar också, eftersom det var avtalsenliga löner. Dessutom kunde erfarna undersköterskor bli handledare, en väldigt bra arbetsmarknadspolitisk reform. Därför måste extratjänsterna komma tillbaka, säger Baudin.
Vilka löften kan du ge, Eva Nordmark?
– Nu skruvar vi upp volymerna. Arbetsförmedlingen har börjat anvisa extratjänster igen, och det kan bli ett antal tusen bara i år. Jätteviktigt för oss.
Samtidigt är Kommunal skarpt kritiska till regeringens beslut om höjd pensionsålder från 61 år till 62 år, på sikt 64 år. Häromveckan lämnade Tobias Baudin över 25 000 namnunderskrifter från sina medlemmar till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och han har även anklagat partiet för "svek".
– Vi förstår att många måste jobba längre, men medlemmarna inom Kommunal får kämpa med tunga lyft och de kommer inte att orka detta, säger Kommunals ordförande som i dagarna lanserar en ny form av förtida pension.
– Grupper med tuffa fysiska jobb ska kunna ansöka om förtida pension från 64 år och uppåt.
– Det viktiga för mig är inte att höja pensionsåldern, utan att säkra upp att man faktiskt kan jobba längre. Därför måste vi höja ambitionerna vad gäller arbetsmiljön. Där finns många utmaningar – folk dör på jobbet, eller dör i förtid på grund av sina jobb, säger Eva Nordmark.
Den reformerade arbetsrätt utgör en viktig del av Januariavtalet, men skapar också stor oro inom arbetarrörelsen. Kommunal har redan varit kritiska och lämnat de pågående LAS-förhandlingarna.
– Vi har inte haft tillräcklig insyn, har inte kunnat påverka dem. Vi får se vad som händer på LO-kongressen, kanske den viktigaste kongressen någonsin för fackrörelsen då hela LO:s framtid kommer diskuteras.
Hur kritiskt är läget för fackrörelsen?
– Väldigt allvarligt. Nu får vi se vad LO har för ambition att hålla ihop oss 14 fackföreningar. Uppenbart är vi splittrade nu, och en majoritet av LO:s medlemmar står de facto utanför förhandlingarna.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tidigare uttryckt sitt hopp till att parterna ändå ska enas om en reformerad arbetsrätt och LAS.
– Regeringens egen utredning ska lämna sitt förslag i maj. Sen får vi se var parterna landar.
Vad anser Kommunal om utökade undantag från turordningsreglerna?
– Vi kan vara beredda att diskutera det, säger Tobias Baudin.
S når rekordlåga nivåer i opinionen. Hur allvarlig är krisen för partiet?
– Vi har haft det tufft under 2019, tog ett stort ansvar för Sverige, har regerat på en M+KD-budget och kan först nu börja städa upp i det haveri som drabbade arbetsmarknadspolitiken. Därför tror jag att vi har goda möjligheter att vända utvecklingen för partiet, säger Eva Nordmark.
Tobias Baudin är orolig över partiet försvagade ställning hos svenska folket.
–S har den politik som gynnar våra medlemmar bäst. Det som behövs nu är mer trygghet – inte minst när det gäller den generella välfärden och pensionsfrågan, säger han.