Naturintresset förde honom ut i världen

Peter Hanneberg har i hela sitt arbetsliv jobbat tätt intill naturen, nu senast i en bok om öar.

Haparandabördige Peter Hanneberg har dokumenterat stora delar av vår jord under sina 40 år som författare och journalist, just utkommen med boken "Öar – världshavens unika utposter". Här ses han med kungspingviner på den sub-antarktiska ön Sydgeorgien.

Haparandabördige Peter Hanneberg har dokumenterat stora delar av vår jord under sina 40 år som författare och journalist, just utkommen med boken "Öar – världshavens unika utposter". Här ses han med kungspingviner på den sub-antarktiska ön Sydgeorgien.

Foto: Privat

Luleå kommun2020-02-13 08:30

Det hela började med morfar Elfrids fotointresse som Peter Hannebergs mamma Dagmar hakade på.

– Det var nog inte så vanligt hemma i Korpilombolo att kvinnor åkte runt och fotade som hon gjorde med sin lådkamera.

Intresset gick i arv och 1962, 12 år gammal, köpte Peter sin första egna kamera.

– Vi bodde i Boden just då och jag minns jag gav 19:85 kronor för den, säger han när vi når honom i Nacka där han numer bor.

Som 19-åring flyttade han söderut men uppväxten skedde framför allt i Haparanda. Där gick han naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och fortsatte sedan med den inriktningen i Stockholm där han studerade biologi. Han hade kunnat fastna i en forskarbubbla menar han, men bestämde sig för att läsa vidare till journalist. Under 1980-talet dök han upp som debattör och skribent inom miljöfrågor.

– Jag fördjupade mig i allt från vattenfrågor till gammelskogar och skrev bland annat mycket om Vattenfalls planer på att bygga ut Råneälven. 

En annan obunden älv han skrivit om är Kalixälven, detta bland annat i boken "Levande älv- längs Kalixälven från fjäll till hav".

– Skulle de få för sig bygga ut den är jag nog den första du ser fastkedjad i grävskoporna, säger Hanneberg.

Debatterar gör han inte lika mycket i dag utan har sedan 1990-talet fokuserat mycket på ekoturism, det vill säga att turismen ska stärka livsförhållandena för djur, natur och människor på utsatta platser i världen.

– Jag har varit mycket i Zimbabwe och Namibia där man tydligt kan se att turismen hjälper befolkningen och djurarterna att få det bättre. Visst, safaris kostar en hel del men den formen av resande ger något tillbaka till platsen, till skillnad från vad en vanlig sol- och badresa gör.

Med sitt skrivande och fotande har han velat vidga människors perspektiv och har fram till i dag skrivit över tio fakta- och upplevelseböcker. Den senaste heter "Öar - världshavens unika utposter" där han berättar om 50 öar varav hemtraktens Haparanda sandskär är en. 

– Den ön är mycket fin. Känns orörd, ostörd och ligger långt ut i havsbandet. Klart värd ett besök.

I boken finns även bland annat Seychellerna med, där han var första gången redan 1979. Han har blivit lite av en expert på den plastens natur så när kungafamiljen besökte Seychellerna utsågs Hanneberg till deras personlige guide.

–  De är ju väldigt miljöintresserade, så det blev en minnesvärd vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!