Nämnden avvisar Ebenesers halmstrå

Dörren är stängd till konferensverksamhet. Krisdrabbade kulturföreningen Ebenesers halmstrå håller inte, anser Luleå kommun.

Kulturföreningen Ebenesers verksamhet hotas. Gunnar Sundström hoppas på en lösning in i det sista.

Kulturföreningen Ebenesers verksamhet hotas. Gunnar Sundström hoppas på en lösning in i det sista.

Foto: Per Lundström

Luleå kommun2019-10-02 19:07

– Vi kan inte köra över kommunjuristen. Vi hoppas att Ebeneser kan hitta en annan verksamhetslösning som blir långsiktigt hållbar, säger Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Bakgrunden är att Ebeneser inte får ihop ekonomin längre. Kommunen stöttar verksamheten med knappt 2,5 miljoner årligen i form av betald hyra och verksamhetsbidrag.

Men bidraget har sänkts från 650 000 per år till 450 000 och Ebeneser har signalerat att man behöver sidoinkomster för att klara livhanken. 

Dels vill man att det sociala företag som driver café i kulturcentrum ska bidra mer än de 180 000 som det förväntas betala nu. Och dels vill man få möjlighet att arrangera konferenser i någon form.

Kommunen är kallsinnig till höjda avgifter för det sociala företaget. Konferensfrågan har utretts tidigare i år av en kommunjurist och då har svaret varit nej eftersom det skulle strida mot kommunallagen. Den sunda konkurrensen i näringslivet skulle åsidosättas.

– Men vi tänker inte dumpa några priser och det här ska inte inkräkta på vår kärnverksamhet. Det blir en marginell verksamhet. Säg en omsättning på 200 000 till 300 000 per år. I första hand riktar vi oss mot företag som vill stödja oss, säger Gunnar Sundström, ordförande i Kulturföreningen Ebeneser.

En möjlig lösning dök upp i juni. Föreningen anser att det finns upplägg i landet, kopplat till Folkets hus och parkers organisation, som är liknande konferenser och som inte anses bryta mot kommunallagen.

Något som stöds av Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.

– Vi har medlemmar, företrädesvis i storstäderna, som har stöd i form av bidrag, i något fall även reducerad hyra, och som ändå kan ägna sig åt sin huvudsyssla att hyra ut lokalerna. Det man tar fasta på i kommunallagen är att det finns ett stort allmännyttigt intresse. Om Luleå har en annan uppfattning så stämmer inte det med den juridiska bedömning som gjorts i  vissa andra kommuner, säger Nathansson.

Kommunen har tittat närmare på detta men anser att beskedet från kommunjuristen står fast.

– Det ser väldigt olika ut i landet. Det finns ideella och ekonomiska föreningar och olika subventioneringsgrader. Här handlar det om en totalfinansierad verksamhet som exempelvis slipper betala hyra. Om de tar ut marknadsmässiga priser har inte med saken att göra, säger Roger Stenberg, avdelningschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Han fortsätter:

– När det gäller allmännyttan så är vår uppfattning att de får bidrag för att skapa en kulturell mötesplats, inte konferensverksamhet. Man kan ta vilket beslut man vill och det håller ända tills det prövas. Men vi är måna om att göra rätt och det tror vi att vi gör här.

Gunnar Tåhlin, vd för Galären som driver Savoy och Alcatraz, tycker att fallet är solklart.

– Jag är den första att säga att Ebenesers verksamhet är viktig. Jag har själv varit där många gånger och det är ett underbart ställe. Men det skulle snedvrida konkurrensen om Ebeneser skulle få arrangera konferenser. Det gäller inte bara dem utan all verksamhet där kommunen är med och finansierar. I annat fall får kommunen betala andra aktörers hyror också, säger Tåhlin.

En lösning måste till innan årsskiftet. Beslut ska tas i december. Kommunen och föreningen ska träffas under hösten för att försöka hitta en lösning.

– Det här är en överlevnadsfråga. Om vi inte hittar en öppning så har Ebeneser ingen framtid, säger Gunnar Sundström.

Dörren är stängd från kommunens sida. "Vi kan inte köra över kommunjuristen", säger Emmeli Nybom.
Dörren är stängd från kommunens sida. "Vi kan inte köra över kommunjuristen", säger Emmeli Nybom.
Karta: Kulturcentrum Ebeneser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!