Luleås nya landmärke fyller ett år

Framtiden är ljus för Luleås första solkraftspark. "Vi är nöjda med det första året. Om elpriserna ligger kvar på den här nivån kommer investeringskostnaden att vara betald om cirka 15 år", säger Anneli Sjömark i Luleå energi.

Luleås första solkraftspark fyller ett år. "Vi ville lära oss mer om solenergi, men också inspirera andra att följa med i utvecklingen", säger Anneli Sjömark, vd i Luleå Energi.

Luleås första solkraftspark fyller ett år. "Vi ville lära oss mer om solenergi, men också inspirera andra att följa med i utvecklingen", säger Anneli Sjömark, vd i Luleå Energi.

Foto: Per Lundström

Luleå kommun2020-01-26 15:00

Det har gått fyra år sedan dök idén väcktes till liv på det kommunägda företaget. 

I november 2018 var samtliga 2.330 solceller monterade i parken som ligger placerad vid den södra infarten till Sunderby sjukhus. Det exponerade läget intill riksväg 97 är medvetet valt för att skapa uppmärksamhet kring projektet. 

Investeringskostnaden ligger totalt på 7,4 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner består av statliga bidrag..

Arrendet med markägaren Luleå kommun sträcker sig över 15 år med möjlighet till förlängning.

– Vi ser det som ett långsiktigt projekt. Det har utlovats att solpanelerna har en livslängd på minst 25-30 år, men vårt perspektiv sträcker sig ännu längre, säger utvecklingschef Sofia Antonsen.

Under sitt första år har solkraftsparken drabbats av barnsjukdomar, vilket medfört att det uppsatta målet om 630.000 kilowattimmar inte har nåtts. Det motsvarar årsförbrukningen av el för cirka 100 småhus.

Just nu pågår ett arbete för att skapa en webbaserad plattform till företagets hemsida, som ger utomstående en möjlighet att i realtid följa produktionen.

Parkens utformning är anpassad till det norrbottniska klimatet. De vinklade solpanelerna är dubbelsidiga, vilket innebär att under ljusa sommarnätter pågår elproduktionen dygnet runt.

Designen gör parken också effektiv under vintern. Solcellerna är placerade en meter ovan marken för att möjliggöra att snö kan samlas under. 

–  Vi kan se att snö reflekterar ljus på ett effektivt sätt. Under soliga dagar i februari-mars har vi uppmätt lika höga toppnivåer som under sommaren. Dessutom gör kylan produktionen mer effektivt, säger affärsutvecklare Pirjo Estola.

Nu planerar Luleå Energi inför nästa steg.  Det pågår förberedelser att placera vertikala solceller på en större industribyggnad i Luleå, men projektet är inte fullfinansierat än.

–  Vi har också planer på att anlägga en visningspark som gärna får ligga i anslutning till vårt kontor i Porsödalen. Parken behövs för att möta det stora intresset från både företag och allmänhet, säger vd Anneli Sjömark. 

Bland annat kommer ett 40-tal forskare från IEA, International Energy Agency, till Luleå i februari.

–  Vi är nöjda med produktionen, men det är också roligt att parken blivit lite av ett nytt landmärke för Luleå, säger Sofia Antonsen.

Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!