Luleås fördel i kampen om Hybrits nästa fas

Luleå och Malmfälten är högintressanta när Hybrit siktar på att gå in i nästa fas. Men ett antal knäckfrågor kommer att avgöra var miljardprojektet slår ner pålarna.

Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB och styrelseordförande för Hybrit.

Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB och styrelseordförande för Hybrit.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå kommun2020-02-26 20:15

2018 inleddes byggandet av Hybrits pilotanläggning som till största delen förlagts till Luleå, medan vissa viktiga delar finns i Malmfälten. Planen är inleda testerna efter sommaren, berättar styrelseordförande Martin Pei som deltar på Demo north 2020 i Luleå.
–  Byggnaden är i stort sett klar, men mycket utrustning behöver installeras innan sommaren. Så det är en spännande tid just nu.
Hybrit kommer att, om allt går som det ska, revolutionera stålbranschen genom att möjliggöra fossilfri tillverkning av stål. Redan nu har över 1,1 miljarder kronor investerats av SSAB, LKAB och Vattenfall. Från Energimyndigheten har 599 miljoner kronor i stöd beviljats. 
Att köra de första testerna i pilotanläggningen blir en milstolpe, men redan nu har Hybrit börjat blicka framåt – mot den första fullskaliga demonstrationsanläggningen som ska stå klar 2025.
Vilka nyckelfaktorer kan avgöra var den placeras?
– Tillgången till el inte minst och elnätskapaciteten. Att på kort tid kunna bygga högspänningsledningar kommer att bli kritiskt, säger Martin Pei.
–  Men även tillståndsfrågan blir mycket viktig.
Detta eftersom Hybrit vill "springa mycket fortare" än den normala tillståndsprocessen medger.
– Det gör att det ställe där vi kan erbjudas bra förutsättningar vad gäller tillståndsprocessen kommer att bli attraktivt.
Att på fem år gå från planarbete till färdigställd anläggning vore i det närmaste raketfart.
– Vi har tittat på det konceptuellt, men vi kommer att börja ett mer detaljerat arbete snart. Vi har några ställen som är mer relevanta och de börjar vi med.
Vilka är det?
– Luleå är naturligt, Malmfälten är väldigt intressant. Egentligen längs hela Luleåälven är intressant. Sedan finns andra alternativ, men norra Sverige där det finns bra tillgång på el generellt. Men sedan har vi verksamheter i Finland också.
En sak som talar till Luleås nackdel är begränsningar på att bygga i höjdled.
– Begränsningen av det är en faktor som vi måste beakta och kan påverka valet i slutändan om vi inte kan få möjlighet att bygga högre. 
I Luleås fall slog redan pilotanläggningen i "taket".
– Och nästa anläggning kommer att vara större än piloten. Men det är en av många faktorer att ta hänsyn till.
Att ha flera alternativ är helt nödvändigt för Hybrit, säger Martin Pei.
– För oss är det kritiskt att vara först ute på marknaden med vår teknik och där behöver vi hjälp från samhället för att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!