Luleå släpade efter med ramavtal

Luleå kommun kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Vid minst sju tillfällen har avtal för underhåll och reparationer förlängts efter att gällande ramavtal gått ut.

Luleå kommun kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling (LOU) när man direktupphandlat nya avtal kring reparation och underhåll.

Luleå kommun kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling (LOU) när man direktupphandlat nya avtal kring reparation och underhåll.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-11-21 09:23

Det visar en granskning som Norrbottens Media gjort. 

– Det är upp till Konkurrensverket att bedöma. Men det är inte ovanligt att kommuner hamnar i de här situationerna, säger Emma Breheim, inköpschef vid Luleå kommun.

Ramavtalen gäller olika typer av reparationer och underhåll.

Avtalen gick ut den 30 september 2018, men vid den tidpunkten var kommunen inte redo att teckna nya ramavtal. Upphandlingsprocessen bedöms ta 4-5 månader, vilket innebär att den skulle startats under våren 2018 för att vara klar i tid.

I stället har kommunen direktupphandlat och förlängt avtal med tidigare entreprenörer.

Enligt de handlingar som Norrbottens Media fått ut har ventilationsavtalet med Bravida förlängts tre gånger, avtalet för måleri med LKB måleri och golv förlängts två gånger och avtalet för värme och sanitet med Bengt Johanssons rör förlängts två gånger.

De nya ramavtalen för måleri och ventilation tecknades så sent som i oktober i år. Avtalet för värme och sanitet tecknades i slutet av april.

Enligt Breheim finns det flera olika skäl till att upphandlingarna dragit ut på tiden.

– Vi har gjort en omorganisation, jobbat mer med marknadsdialog för att öka konkurrensen och ställa relevanta krav i syfte att sänka kostnaderna för underhåll och reparationer. Då behövde vi ta höjd för att jobba igenom ramavtalen.

När det gäller ventilation och måleri blev upphandlingen överprövad av förvaltningsrätten. Där förlorade kommunen och upphandlingen gjordes om.

Gränsvärdet för direktupphandling är 586 000 kronor. Direktiven var att avtalen skulle användas restriktivt, men utifrån de avrop som gjorts är det sannolikt att gränsen överskridits, vilket i sådana fall är ett brott mot LOU.

– Vi måste ta hand om våra fastigheter. Om vi inte gör åtgärder drabbar det våra hyresgäster, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef.

Hampus Allerstrand, förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att kommuner hamnar i liknande situationer av och till.

– I den bästa av världar ska det inte behöva hända men ändå sker det. Det kan bero på olika faktorer, vissa av dem som kommunen inte rår över. Exempelvis om ett ärende blir överprövat eller yttre faktorer som gör att någonting brådskar, säger Allerstrand.

Konkurrensverket kan besluta att pröva ärendet. I sådana fall riskerar Luleå böter i förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!