– Det är jätteviktigt, både för tryggheten och kvalitén. Äldre ska kunna leva tryggt och känna att de kan bo kvar hemma, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).
Pilotprojektet avslutades i april. Utvärderingen visar att arbetet haft positiva effekter. Nu satsar kommunen 2,3 miljoner över en treårsperiod, pengar som sökts ur den sociala investeringsfonden. Beslutet togs på kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndagen.
Äldresupporten ska säkra stöttning och omsorg i hemmet över hela kommunen, men även jobba brett med förebyggande åtgärder och information för att möta äldres behov av att lotsas rätt för att få råd och stöd inom en rad olika områden.
– Kvalitén är viktigast men tittar man strikt ekonomiskt kommer det ge en vinst där också, eftersom man möter framtida behov tidigare, säger Ericson.
Förutom socialförvaltningen är även kultur- och fritidsförvaltningen och kommunstaben inblandade. Arbetet ska bland annat involvera det digidelcentrum som skapats på biblioteket, med syfte att hjälpa äldre med frågor kopplade till internettjänster och digitalisering.
– Det är viktigt att åtgärderna omfattar hela länet, även landsbygden. Bokbussen är bland det viktigaste som händer för en del. Och upplevelsen att få besök ger en stor trygghet, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiets gruppledare.
Centerpartiets gruppledare Carola Lidén håller med.
– Det ska inte spela någon roll var man bor. Mötesplatser och förebyggande vård ska alla ges möjlighet till.