LTU-studenter varnas för mögelskadade lokaler

Elever avråds från att studera i F-huset på LTU:s campus på grund av mögelskador. "Vi har fått larm om att vissa elever har påverkats" säger Teknologkårens vice ordförande.

F-huset vid Luleå tekniska universitet.

F-huset vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Björn Nyström

Luleå kommun2019-10-15 06:00

Norrbottens media har tidigare skrivit om fukt- och mögelskadorna i två av husen på LTU:s campus på Porsön. D-huset har sedan en tid tillbaka evakuerats och flyttat verksamheter till andra delar av universitetet eller till baracker på området. 

På tisdagen ska ett informationsmöte hållas för eleverna på universitetet om vad som nu gäller för F-huset, som också är ansatt av mögel. 

– Men vi vet inte hur utbrett det är eller i vilken grad man inte kan vara där ännu, säger Albin Gideonsson, vice ordförande för Teknologkåren vid LTU. 

På Facebook varnar nu kåren studenterna från att vistas i F-huset annat än vid föreläsningarna. 

– Det vi är mest orolig för är att det ska påverka elevernas hälsa. Och vi har fått larm om att visa har påverkats, säger han.

Utöver hälsoaspekten blir eleverna nu utan ännu fler lokaler. 

– Det finns ju en brist på studieplatser, det är ingenting att hymla om. Och när det blir för mycket söker de sig hem studenterna, det är tråkigt.

Akademiska hus som är hyresvärd åt LTU har redan vidtagit vissa försiktighetsåtgärder för att minimera risken att vistas i lokalerna. Bland annat är lufttrycket förändrat i lokalerna. 

–  Sedan arbetar vi tillsammans med LTU för att titta på fler sätt, säger Peter Bohman, presskontakt på Akademiska hus. 

Han menar att förutom akuta åtgärder så kompenseras LTU ekonomiskt.

– Vi gör kompensatoriska åtgärder. Och ekonomisk reglering på ett eller annat sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!