Ligans ledare i rätten – igen

Den 49-årige mannen dömdes som huvudman i dieselligans härjningar för fem år sedan. På måndagen ställdes mannen inför rätta – misstänkt för grovt miljöbrott.

Luleå kommun 7 oktober 2019 18:59

Polisens tillslag mot gården söder om Luleå skedde i slutet av augusti 2013 efter en längre tids spaningar. Det blev startskottet på en lång rättsprocess som slutligen ledde till åtal mot sju män och en kvinna för inblandning i härvan.

När målet avslutades under 2104 hade även en rad dieselköpare åtalats.

Men redan när polisens utredare genomsökte den stora fastigheten hade misstankar om miljöbrott uppstått. Detta efter att ett stort antal skrotbilar, IC-tankar och diverse dunkar påträffats på den aktuella fastigheten. 

Prover visade senare att marken förorenats på grund av hanteringen av fordon och vätskor.

I januari förra året ledde misstankarna till ett åtal om grovt miljöbrott mot dieselligans huvudman, en i dag 49-årig man.

På måndagen var det dags i rätten.

Miljöåklagare Stig Andersson kräver att 49-åringen döms för grovt miljöbrott. Andersson har även väckt talan om näringsförbud i tre år och företagsbot på 3 miljoner kronor.

Via sin försvarare, advokat Krister Finnsson, bestred 49-åringen brott.

– De fordon som fanns på fastigheten äger han inte och han gör gällande att det här inte är hans ansvar, sa Krister Finnsson.

Rättegången fortsätter på tisdagen och är planerad till tre rättegångsdagar plus en reservdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa