Läkarnas bedömning skiljer sig åt

Riktlinjer och rutiner handlar i många fall om tolkningar. Det menar ansvarig läkare på Ivo. "Det finns mycket som inte är hugget i sten", säger Björn West.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gör en helt annan bedömning än försäkringsbolaget Löf vilka konsekvenser ordinationen av läkemedlet Voxra till Margit fick.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gör en helt annan bedömning än försäkringsbolaget Löf vilka konsekvenser ordinationen av läkemedlet Voxra till Margit fick.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Luleå kommun2020-01-23 05:00

Det rör sig om två totalt olika bedömningar av samma fall. På ena sidan Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. På den andra försäkringsbolaget Löf, som ansvarar för regionernas patientförsäkringar.

Björn West, tillsynsläkare på Ivo, säger sig inte ha klara minnesbilder av ärendet på grund av tidsfaktorn.

Men han tror att Löf och Ivo har haft olika ingångar i utredningsarbetet.

– Givetvis kan jag se på det här ärendet och återkomma. Men Löf har väl en vinkling och Ivo ser på den stora bilden. Jag tror det i alla fall, att det är på ett annat sätt än Löf gör, säger han och fortsätter:

– Utan att säga det med säkerhet, så kan de kanske vara mer snäva in sin utredning än vad Ivo är.

Hur menar du då?

– Att Ivo gör en mer rimlig bedömning utifrån allt material, yttranden, journaler, klagomål och så vidare. Jag vet inte om Löf har tittat på det rent medicinska, men det vet jag inte.

Är det vanligt att två läkare göra olika bedömningar?

– Det beror på. Visst, det finns nationella riktlinjer från socialstyrelsen, rutiner och FASS. Om man tänker allmänt sett, så är just riktlinjer och rutiner ibland en tolkning. Vad som är lämpligt och inte är lämpligt, och vad som är rimligt och adekvat.

En dygn efter intervjun återkommer Björn West i ett mejl.

"Efter att ha kommunicerat med beslutsfattare Carina Ragnarsson så kan vi inte se att Ivo:s utredning kunde ha kommit fram till ett annat beslut i detta ärende."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!