Kungen fick en virtuell upplevelse

Kung Carl XVI Gustaf besökte Luleå tekniska universitet och fick se deras VR-studio och lära sig om metaller som behövs till bland annat vind- och solkraftverk.

 Landshövding Björn O Nilsson och rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn var värdar vid onsdagens kungabesök i Norrbotten.

Landshövding Björn O Nilsson och rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn var värdar vid onsdagens kungabesök i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-09 17:47

På onsdagen genomförde kung Carl XVI Gustaf en "hållbarhetsresa" i länet som gick under temat "nya teknologiska initiativ för minskande utsläppt av klimatgaser". Besöket inleddes på förmiddagen på företaget Sunpine i Piteå och efter det gick resan vidare för en rundtur på Markbygdens vindkraftspark. 

Sist på programmet stod ett besök på Luleå tekniska universitet där kungen bland annat fick en demonstration av universitetets VR-studio och hur drönare kan användas i både forskning och utbildning. Vid den rundturen belystes utvecklingen av den icke-fossila energiförsörjningen och vindkraftsparkens betydelse lokalt och regionalt.

Strax innan klockan 16 kom kungen tillsammans med landshövdingen Björn O. Nilsson och universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kårneborn till F-huset på universitetet. Där berättade Christina Wanhainen, professor i malmgeologi om vad man kallar gröna metaller, det vill säga metaller som behövs inom bland annat vind- och solkraftverk. 

Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi, visade hur man har sammanställt bilder gjorde med drönare i en digital simulering som gör att man kan på olika sätt studera gruvor utan att behöva åka ned i en befintlig gruva. 

Kungen fick möjlighet att prova på VR-studion och titta runt i en simulering av en gruva med hjälp av VR-glasögon. Något som inte såg ut att vara helt lätt. 

– Jag förstår principen i alla fall, sa kungen till församlingens munterhet. 

Tobias Bauer, biträdande professor, visar kungen hur han ska använda VR-glasögonen.
Tobias Bauer, biträdande professor, visar kungen hur han ska använda VR-glasögonen.
Karta: Luleå Tekniska Universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!