Krogleverantören oroas av coronakrisen

När krogarna går omkull drabbas även de som levererar maten. "Blir det långvarigt så kommer det slå något oerhört mot grossisterna", säger Mats Blomkvist på Norrländska delikatesskafferiet i Luleå.

Löjrommen kan bli en storförlust, om krogen går i konkurs innan de hunnit betala fakturan.

Löjrommen kan bli en storförlust, om krogen går i konkurs innan de hunnit betala fakturan.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2020-03-27 05:00

På onsdagen visade det sig hur hårt coronapandemin slagit mot utelivet, när flera av kroggiganten Nöjesgruppens barer och restauranger försattes i konkurs. Vi har dessutom bara sett början på krisen som i löpet av några veckor lamslagit besöksnäringen, restaurangbranschen och många andra slags företag.

Mats Blomkvist på Norrländska delikatesskafferiet säljer hjortron och andra bär, men framför allt löjrom från Bottenviken och Kalix, till krogar. Han säger att leverantörer och grossister blir de som drabbas i nästa led när restaurangerna går omkull.

– Jag sitter själv inte i en situation där jag måste göra något nu, men vi vet ju inte hur länge det kommer pågå. De säger att det kan lugna ner sig på sommaren och komma tillbaka i höst, i september börjar ju vår bästa tid när fisket börjar.

De flesta av hans kunder är krögare i Mälardalen.

– I Stockholm och Uppsala är det helt stiltje, det har slagit enormt. De krogar jag pratat med, det är väl fyra-fem stycken, har inte luncher längre och de kanske har tio matgäster när de normalt brukar ha hundra.

En risk för leverantörer av delikatesser är att krogarna ofta köper stora kvantiteter på en gång för att få bättre pris. Fakturorna ligger normalt på 40 000 till 150 000 kronor, enligt Blomkvist.

– Det kan handla om hundra kilo löjrom, eller som en gång - ett ton. Går de då i konkurs och jag ligger ute med en faktura på 70, 80 eller 90 tusen så är de pengarna förlorade. Men vi har varit lyckligt lottade, säger han.

Skulle en ny kund fråga om att få köpa löjrom nu så skulle det dock bli tal om förskottsbetalning, säger Mats Blomkvist.

– Vi har som tur är så väldigt fina relationer med kunderna. Det känns som att de värnar om oss och verkligen försöker göra rätt för sig. Och jag gör vad jag kan för att hjälpa dem, jag vill ju ha kvar dem som kunder. Det gäller att vi hjälper varandra nu, säger han.

Andra livsmedelsleverantörer som levererar det dagliga drabbas nog hårdast, tror Mats Blomkvist.

– De täljer inte direkt guldpengar, men det är frågan om vilken buffert man har. Har man ingen buffert så blir det väldigt tufft. Om en kund slutar servare lunch, hur många gurkor, tomater och annat levererar man då?

I Luleå är restauranggrossisten Svensk cater en stor aktör, men vd Lars Carlsson avböjer helt att kommentera läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!