De nya direktiven från regeringen under allmänna sammankomster och arrangemang har skakat om i samhället.
Det märktes tydligt under fredagseftermiddagen, och under lördagen är det glest mellan de som valt ett besök i centrala Luleå.
Coronaviruset har tagit ett grepp om samhället hela Sverige och slår i förlängningen hårt mot handel, turismen, krogar och restauranger.
Norr Media kontrollerar läget på en handfull restauranger och krogar mellan 16.00 och 17.00. Flera av dem har ännu inte öppnat, men puben Bishop Arms har relativt mycket gäster.
En anledning är att de lockar med quiz för hela familjen – med Harry Pottertema.
Det tror i varje fall Janne Nilsson, andreman i baren.
I huvudsak är det också bordsservering som gäller.
– Det blir några meter att springa per kväll. Så länge det inte blir kö får de också beställa i baren, säger Janne Nilsson.
I baren är det två meters lucka som gäller.
Monica Jacobsson har jobbat i branschen i 30-talet år och är tagen av den nya situationen.
– På något sätt känns det som om det är viktigt att man är här, just för att det inte är som vanligt, säger Monica Jacobsson som tycker att gästerna har stor respekt för varandra och personalen.
– Du får gärna berömma Luleåborna för att de stöttar oss på något sätt.
Janne Nilsson är inne på samma linje.
– De accepterar situationen och tar ingen diskussion.
Monica Jacobsson tror att krisen i förlängningen kan leda till något gott.
– När vi kommer ur det här får vi hoppas att alla är lite mer empatiska, säger hon.
På restaurang CG, 100 meter västerut efter Storgatan, räcker Pär Eriksson över en påse till en kund som säkrar dennes lördagsmiddag.
Han förklarar att läget är oerhört tufft och han säger sig ha nära till tårarna, bara av att prata om eländet.
– Vi krigar för att överleva, säger Pär Eriksson.
Sedan smittan tog ett grepp om Sverige försöker personalen att sprida ut gästerna i lokalen, för att de ska känna sig trygga.
– Vi har inga som står i baren heller, men det vi inte heller haft direkt tidigare. Nu är det också mycket "take away".
Långtidsplaneringen är också som bortblåst, förklarar Pär Eriksson.
– Nu är det dag för dag. Man märker också på gästerna att de väntar på att något ska hända
Men han är tacksam för att Luleåborna ställer upp och bidrar genom att ta del av restaurangens utbud.
– Det är fantastiskt. Nu handlar det om att överleva till det här vänder. Men man vet inte alls när det är. Det är det som är jobbigt, säger han.
På restaurang O´Learys har personalen varslats och delvis korttidspermitterats. Det uppger ägaren Christer Andersson.
Han är mycket kritisk till hur staten tacklar problemet.
– Myndigheterna sätter käppar i hjulen på oss, mer och mer. De vill att vi ska ha öppet och fortsätta som vanligt. Men helst vill de att vi ska ha stängt, säger han.
Endast tre dagar i veckan håller sportbaren öppet i dag.
– Vi har ändå ett ansvar för vår verksamhet och mot personalen. Det är många som ska livnära sig av det här. Det här är en tragedi för alla, säger Christer Andersson.
På söndagen infördes strängare regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, med ett övre tak på maximalt 50 deltagare
För krogar och restauranger gäller fortsättningsvis maximalt 500 gäster beroende på vilket tillstånd som finns för aktuellt ställe.