Kommunen svarar: "Vi brukar inte ge muntliga besked"

"När man söker bistånd, rent allmänt enligt Socialtjänstlagen, ska vi titta på om behovet redan är tillgodosett. Har någon anhörig eller vän redan betalat så är det så krasst att behovet redan är tillgodosett. Det är jättetråkigt, men det är så det ser ut i myndighetsutövning", säger Madeleine Johansson.

Madeleine Johansson, Luleå kommun, berättar hur gången är när kommunen ska bevilja ekonomiskt bistånd.

Madeleine Johansson, Luleå kommun, berättar hur gången är när kommunen ska bevilja ekonomiskt bistånd.

Foto: Jonas Andersson

Luleå kommun2022-11-03 11:00

För att kommunen ska kunna ge ett ekonomiskt bistånd enligt Socialtjänstlagen så gör kommunen först en dödsboanmälan. 

– Jag inte kan uttala mig i enskilda fall men normalt sett brukar vi aldrig lova någon ett gynnande beslut på telefon innan utredning gjorts. Samtliga tillgångar som dödsboet har ska i första hand gå till begravningskostnaderna. När det gäller utländska personer så är det inte säkert att det är möjligt att vi kan upprätta en dödsboanmälan som är en förutsättning för ett ekonomiskt bistånd, då vi ibland kan ha svårigheter att få kännedom om den avlidne är gift eller äger fastigheter i sitt hemland, säger Madeleine Johansson, chef för försörjningsenheten inom Luleå kommun. 

– Det är också så att om någon annan betalat räkningen så utgår inget ekonomiskt bistånd. Det är bara om räkningen är obetald och inte går att lösa på annat sätt som man får ekonomiskt bistånd.

Hon fortsätter:

– Skulle någon ligga på bårhuset och som ingen tar hand om så är vi ansvarig att personen blir jordfäst på enklaste och billigaste sätt. Vi brukar ta hänsyn till religiösa skäl vad de avser kremering och ta i beaktande att de kan träda fram en anhörig i framtiden som skulle vilja flytta på den avlidne, säger Madeleine Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!