Anna-Greta Engström, chef över det område där bland annat boendestöd ingår och Raimo Roininen, verksamhetschef inom socialförvaltningen i Luleå, bekräftar att det skulle behövas fler teckenspråkskunniga inom kommunal verksamhet för att täcka de behov som finns. I dag finns två anställda med teckenspråkskompetens inom området för boendestöd.
– Vi har haft fler som kan teckenspråk, men de har slutat, hon.
Hur många skulle ni behöva?
– Svårt att säga. Om någon har behov av stöd dygnet runt, så är det ju omöjligt att täcka med teckenspråkskunnig personal. Personalen ska ju jobba även kvällar och helger och har lediga dagar. Ibland har vi ingen i tjänst, säger Anna-Greta Engström.
Hon tillägger:
– Vi har haft ute annons i höst och vi har en ute nu, där vi söker personal som kan teckenspråk. Vi har ju anställda som kan, men de räcker ju inte till. Sedan har vi ju det här med AKK, Alternativ och kompletterande kommunikation. Det kan vara kommunikation via läsplatta, Bliss, eller bilder och skrift.
Bliss är ett system av symboler, där ord och begrepp representeras av bilder.
Är det rimligt att förvänta sig att en döv person i relativt hög ålder, som använt teckenspråk hela livet, ska börja kommunicera genom andra metoder?
– Vi arbetar med att ta stöd i digitala hjälpmedel, för att säkerställa att vi får en så bra kommunikation som möjligt med våra brukare, säger Raimo Roininen.
Enligt språklagen ska ju kommuner verka för att de som har teckenspråk som sitt språk ska ges möjlighet att utöva det. Klarar ni verkligen att genomföra insatser på ett bra sätt med den personal ni har?
– Ja, det kan jag tycka. Sedan kan det ju vara annorlunda i det enskilda ärendet kanske, men överlag tycker jag att det fungerar med de nya kommunikationssätten som komplement. Vi lever ju i en ny tid, med väldigt fina program för översättning och kommunikation, säger Engström.
–Vi har också haft och kommer att ha framgent utbildningsinsatser för personal som vill lära sig teckenspråk. Det ingår i vår plan för kompetensutveckling. Vi försöker alltid att möta behovet av teckenspråkskunnig personal, men vi har begränsningar, säger Raimo Roininen.
Anna-Greta Engström inflikar:
– Vi är också konkurrensutsatta från andra arbetsgivare. Det finns många jobb att söka för den som kan teckenspråk.