Luleå kommun har anmält sig själva till Datainspektionen för en artikel på sitt intranät som röjde känsliga personuppgifter om den kvinna som känt sig utsatt av förre kommunalrådet Niklas Nordström. Nu kommenterar tillförordnade kommundirektören Anna Lindh Wikblad ärendet.
– Vi tog beslutet att anmäla frågan för att se vad utfallet från datainspektionen blir. Vi vill få ärendet klarlagt och ta vårt ansvar i frågan, säger hon.
Vid tillfället då artikeln publicerades sa Wikblad ”Vi har absolut inte hängt ut en individ.” till SVT Nyheter. Frågan om vem som bär det yttersta ansvaret vill hon fortfarande inte kommentera.
– Olika parter har skrivit om fallet och alla medier har skrivit på olika sätt. Det är därför vi utreder frågan för att se om vår pusselbit skadar ur ett större perspektiv.
Menar du att det är mediernas rapportering som gjort att det gick att identifiera kvinnan?
– Det vill jag inte kommentera. Det här är en del för oss att ta vårt ansvar, säger Anna Lindh Wikblad.
När en personuppgiftsincident lämnas in till Datainspektionen gör de en första bedömning. För händelser som sedan anses vara särskilt allvarliga gör myndigheten en fördjupad bedömning med möjlighet att inleda tillsyn men också utifrån mer generella brister som incidenten indikerar.
– Just nu har vi har ett väldigt stort inflöde av personuppgiftsincidenter och handläggningstiden ligger på ungefär fem månader, säger Per Lövgren, pressansvarig på Datainspektionen.