Kommunalrådskampen: De kliver av (S)triden

Fredrik Hansson och Krister Johansson kliver av sina nomineringar i kommunalrådskampen. Men båda kan bli aktuella på nytt – om Lenita Ericson tar strid ända fram till målsnöret. "Min tid kanske kommer", säger Krister Johansson.

Fredrik Hansson och Krister Johansson kliver av sina nomineringar i kommunalrådskampen.

Fredrik Hansson och Krister Johansson kliver av sina nomineringar i kommunalrådskampen.

Foto: Lars-Göran Norlin/Pär Bäckström

Luleå kommun2019-11-22 21:43

Under fredagen blev det känt att valberedningen nominerar Kent Ögren som  kommunalråd och Emma Engelmark som vice ordförande i kommunstyrelsen.

En besviken Lenita Ericson har ännu inte tagit beslut om hon står fast vid sin kandidatur inför representantskapsmötet den 9 december – men under aftonen kommer besked att Fredrik Hansson, i dag socialnämndens ordförande, väljer att kliva av nomineringsprocessen.

– Jag lät mig nomineras för att valberedningen skulle ha flera namn att bolla med. Men nu när de lägger fram sitt förslag, då drar jag tillbaka min nominering, säger Fredrik Hansson, som hade nominerats till vice ordförandeposten av sju S-föreningar.

Vad tycker du om valberedningens förslag?

– Det var väntat utifrån de nomineringar som har kommit in. Kent och Emma är två duktiga kandidater. 

Krister Johansson (S), i dag ordförande för LO Norra, var den tredje aktuella kandidaten till vice ordförandeposten och valde även han att kliva av sin kandidatur under fredagen.

– Jag har stor respekt för valberedningens förslag. Inom S har vi traditionen ”varannan man, varannan kvinna”, så därför vill jag inte utmana kandidaterna längre. Skulle jag ha haft någon chans överhuvudtaget, då skulle jag ha blivit valberedningens förslag.  Men min tid kanske kommer så småningom, säger Krister Johansson, som hade nominerats av två S-föreningar.

Han har varit glad över stödet hos många medlemmar och Krister Johansson gav ett inspirerat intryck under kandidatutfrågningen förra veckan, då LO-basen framstod som ett tydligt folkligt alternativ till de övriga etablerade politikernamnen.

– Jag har fått bra reaktioner. Eftersom jag vet hur politiker brukar svara, valde jag att svara mer utifrån den jag är. S ska inte vara etablissemanget, utan en del av folket, säger Krister Johansson som vid sidan av sitt fackliga förtroendeuppdrag har en bakgrund som undersköterska inom kommunen.  

Och trots kvällens besked kan både han och Fredrik Hansson bli aktuella på nytt i kommunalrådsstriden.

Eftersom Lenita Ericson (S) inte har kastat in handduken ännu, kan hon teoretiskt fortfarande få medlemmarnas förtroende vid representantskapsmötet i december.

Samtidigt har Kent Ögren deklarerat att han inte kan tänka sig att sitta som vice ordförande – vilket öppnar upp för en annan manlig kandidat på nytt.  

– Inte helt otippat om Lenita kandiderar vidare. Beroende på hur det utfallet blir, är det upp till valberedningen att lägga fram ett nytt förslag. Men som läget är nu, har vi en man föreslagen som kommunalråd och jag vill inte utmana en kvinna som vice ordförande, säger Fredrik Hansson som inte själv har varit i kontakt med Lenita Ericson under fredagen.

Krister Johansson resonerar på liknande sätt.

– I så fall är det upp till valberedningen ställa frågan till de namn som kan bli aktuella som vice ordförande. Får jag frågan igen, ställer jag upp för partiet. Men detta är just nu ett alternativt scenario. 

I övrigt tycker Krister Johansson att partiet i Luleå måste bredda ledarskapet och komma bort från den personfixering som har blivit tongivande på senare år.

– Vi riskerar att bli ett väldigt svagt parti om vi blir alltför individburna. Kommunalråden är visserligen frontfigurer, men det är upp till oss övriga också att berätta om den politik vi vill föra. Ska vi vara ett folkrörelseparti, måste vi bort från personfixeringen, säger LO-basen. 

"Inte helt otippat om Lenita kandiderar vidare. Beroende på hur utfallet blir, är det upp till valberedningen att lägga fram ett nytt förslag", säger Fredrik Hansson (S).
"Inte helt otippat om Lenita kandiderar vidare. Beroende på hur utfallet blir, är det upp till valberedningen att lägga fram ett nytt förslag", säger Fredrik Hansson (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!